Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovéniával is egyezségre törekszik Horvátország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerbia után Szlovéniával is egyezségre törekszik Horvátország a migránsok közvetlen szállítását illetően a belügyminiszter szerint.

Miután Zágráb Belgráddal megállapodott a migránsok közvetlen szállítását illetően, Szlovénia felé is sikerült megtennie az első lépést - mondta Ranko Ostojic belügyminiszter újságíróknak kedd este.

A miniszter arra utalt, hogy a kelet-szlavóniai Tovarnikról egyenesen a horvát határhoz közeli szlovén településre, Dobovára szállította a migránsokat az a horvát vonat, amely kedden délután érkezett meg az állomásra, és amelyen 50 horvát rendőr is utazott.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a migránsok kiszálltak a vonatból a rigonce-harmicai határátkelő körzetében, a horvát oldalon, majd illegálisan a zöldhatáron keresztül léptek be Szlovéniába, és még több kilométert gyalogoltak a brezicei és dobovai befogadóállomásokra.

Most a vonat egyenesen Dobovára viszi a migránsokat, ahol átszállítják őket egy szlovén vonatra, amellyel továbbutazhatnak egészen az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontba. A szlovén hatóságok már a vonaton elvégzik a bevándorlók regisztrációját.

Ugyanilyen megállapodás kötött Horvátország Szerbiával is a múlt pénteken. A horvát vonatok hétfőtől Sidről (Szerbia) közvetlenül a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpontba szállítják majd a migránsokat, amely egyszerre ötezer ember befogadására lesz alkalmas.

Ranko Ostojic a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátország számára az a legfontosabb, hogy továbbszállítsa az embereket, és azok egy-két napnál tovább nem tartózkodjanak az országban.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy megérti a szlovénokat, hisz Horvátország is így viselkedett a migránsválság elején Szerbiával, miután azok a magyar-szerb zöldhatárhatár lezárása után a horvát határra irányították a Közel-Keletről érkező bevándorlókat. Szlovénia azzal vádolta meg Horvátországot, hogy bejelentés nélkül a zöldhatárra viszi a migránsokat, és nem európai módon kezeli a migrációs válságot.

Ostojic azt is elmondta, hogy Horvátország eddig 70 millió kunát (3 milliárd forint) költött a migránsválság kezelésére.