eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Seehofer vasárnapig adott haladékot Merkelnek

Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy keddi lapinterjúban bejelentette, hogy november 1-jéig ad haladékot Angela Merkel kancellárnak és a szövetségi kormánynak a "nyitott határok politikájának" befejezésére, és ha ez nem történik meg, a bajor vezetés megvizsgálja, hogy mit tehet saját hatáskörben.

Horst Seehofer a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban nem cáfolta, hogy elképzelhetőnek tartja: a tartományi rendőrség lezárja a bajor-osztrák határt, a Bajorországba érkező menedékkérőket pedig egyeztetés nélkül átirányítják más tartományokba.

A határ lezárására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a balkáni migráció által érintett országok vezetőinek brüsszeli tanácskozásának az volt a célja, hogy egyes országok többé ne hárítsák át szomszédjaikra a menekültáradatot, ezt az elhatározást pedig azonnal tettekre kell váltani. Arra a felvetésre, hogy kijelentése nem értelmezhető nemleges válaszként a kérdésre, Horst Seehofer azt mondta, hogy ha nemmel akart volna válaszolni, akkor úgy is tett volna.

A bajor miniszterelnök bírálta Ausztriát, amiért külön értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor-osztrák zöldhatárra. Ez a magatartás "megterheli a szomszédi kapcsolatokat", és így "nem szabad egymással viselkedni" - mondta Horst Seehofer.

Az ügyben Angela Merkel kancellárnak kell lépnie, hiszen éppen ő és Werner Faymann osztrák kancellár hozta meg a "nyitott határok politikáját" megalapozó döntést szeptember 4-én. Angela Merkel képes arra, hogy szakítson ezzel a politikával, és ezt meg is kell tennie, mert "nem lesz vége az áradatnak, amíg az a benyomás keletkezik, hogy Németország akarja, hogy jöjjenek a menekültek" - mondta a bajor miniszterelnök.

Hozzátette, hogy annál is súlyosabb helyzet alakult ki, amellyel Bajorországban eddig számoltak, a helyzet megoldásának "kulcsa pedig a kancellárnál és osztrák kollegájánál van". Angela Merkelnek és Werner Faymannak szakítania kell az eddigi gyakorlattal - jelentette ki Horst Seehofer.

Bajorország a "bevándorlás korlátozását és irányítását követeli" Berlintől. Ez ügyben számos tárgyalást tartanak mindenszentek ünnepéig - november 1-jéig -, többek között Angela Merkellel. Amennyiben a bajor törekvések addig nem vezetnek eredményre, "meg kell fontolnunk, hogy milyen cselekvési lehetőségeink vannak" - mondta a bajor kormányfő.

Hozzátette: a legfontosabb az lenne, hogy Angela Merkel telefonáljon Werner Faymannak, hiszen a határok megnyitásáról szóló szeptember 4-ei döntés meghozatalához is "elég volt egy telefon".

Németországban a határőrizet a szövetségi rendőrség feladata.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×