Lemondott a belügyminiszter Kubában

InfoRádió / MTI
2015. október 27. 08:44
Egészségi állapota miatt lemondott Abelardo Colomé Ibarra kubai belügyminiszter - közölte a kubai kormány.

A 76 éves belügyminiszter, aki 1955-ben csatlakozott Fidel Castro volt kubai államfő forradalmához, és a későbbiekben Ernesto "Che" Guevara gerillaakcióit is segített megtervezni, október 21-i levelében kérte lemondásának elfogadását Raúl Castro jelenlegi kubai elnöktől. A kormány közlése szerint a kubai elnök elfogadta Colomé tábornok lemondását, aki így nemcsak a politikai, de a katonai pozícióiról is lemondott.

A Kubai Köztársaság Hőse titulust viselő Colomé - aki az államtanács elnökhelyettesi pozícióját is betöltötte, valamint a kubai kormány legnagyobb hatalmú döntéshozatali szervének, a politikai bizottság (politbüro) tagja is volt - 1989-ben lett a belügyi tárca vezetője, miután tisztogatást hajtottak végre a minisztériumban a drogkereskedelemmel megvádolt Arnaldo Ochoa tábornok kivégzése után. Az akkori belügyminisztert, Jose Abrantest húsz év szabadságvesztésre ítélték, majd 1991-ben meghalt a börtönben.

A belügyminisztérium felel mások mellett a belbiztonságért, és központi szerepet játszik a politikai ellenzék hangjának elnyomásában.

Az elnöknek címzett lemondó levelében azt írta, hogy élete hetvenhat évéből hatvanat a forradalomnak szentelt. "Amíg csak élek, a forradalom katonája és a kommunista párt tagja maradok."

A belügyminiszteri tisztséget korábbi helyettese, Carlos Fernandez veszi át.