eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiéleződött a helyzet a német-osztrák határon

Kiéleződött a helyzet keddre az osztrák-német határon, a német hatóságok szerint Ausztria nem tesz semmit az ellen, hogy a menekültek megrohamozzák a határátkelőket.

Mivel Salzburg tartomány is "megtelt" migránsokkal, ezért az embereket a stájerországi osztrák-szlovén határátkelőktől már Felső-Ausztriába viszik.

A passaui osztrák-német határátkelő ausztriai oldalán hétfőn feltorlódtak a menekültek, 700-an érkeztek buszokkal. A német hatóságok azonban csak 40-50 fős csoportokban engedték át a migránsokat Felső-Ausztriából. Már vasárnap több ezer ember gyűlt össze a környéken, 62 busz érkezett ide, többen a szabadban éjszakáztak.

A Passautól délnyugatra fekvő Braunau határátkelőnél is sorakoztak migránsok, voltak, akik gyalog indultak el a határ felé. Braunau határ menti település 360 ember befogadására alkalmas színháztermet nyitott meg a menekülteknek, akik legfeljebb egy éjszakát töltenek el a városban.

A Passautól keletre lévő Hangingnál kedd délelőtt 180-an várták, hogy átmehessenek Németországba.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter kedden felelőtlennek nevezte az osztrák hatóságokat, és arról beszélt, hogy hasonló magatartást még nem tapasztalt Ausztria részéről. Horst Seehofer bajor miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy Ausztria viselkedése veszélyezteti a jószomszédi viszonyt. Franz Meyer passaui városi tanácsos szerint az osztrák hatóságok bejelentés nélkül menekültek ezreit szállították a bajor határhoz. Úgy vélte, hogy ennek a viselkedésnek köze sincs az európai partnerséghez.

Josef Ostermayer osztrák kancelláriaminiszter kedden délelőtt azt közölte, hogy Ausztria és Németország között folyamatos és "szoros egyeztetés" zajlik. A miniszter a bajorországi kijelentésekre reagálva elmondta: a jelenlegi menekülthelyzetben emberségesen kell eljárni, hiszen a migránsok ellátást kapnak vagy megfagynak.

Az osztrák rendőri vezetők szerint nem tudnak mit tenni és nem tudják feltartóztatni a menekülteket, amikor azok maguk indulnak el a határátkelők irányába. Továbbá a rendőri vezetők sem tudják pontosan, hány menekült érkezik még a nap folyamán.

Hétfőn csaknem ötezer embert láttak el a stájerországi Spielfeld átkelőnél, a hatóságok kedden 7000 ember érkezésére számítanak, kedd délelőtt mintegy 3400 menekült várakozott itt. A stájerországi Bad Radkersburg-i határátkelőnél jelenleg nincsenek menekültek.

Osztrák médiabeszámolók szerint az osztrák rendőri vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a rendőrség elért teljesítőképességének határához. Egyre több szolgálatot teljesítő betegszik meg, a kieső munkatársakat nem tudják pótolni saját körzetükben végzendő mindennapos feladatokban, ezért veszélybe kerülhet a közbiztonság.

A menekültek az osztrák beszámolók szerint pozitívan nyilatkoznak mind Ausztria, mint Németország befogadásáról. Azt mondják, hogy eddig Törökországban, Macedóniában, Szerbiában vagy Görögországban "állatokként" kezelték őket, itt először kapnak emberi bánásmódot.

Hétfőn 13 ezer embert láttak el Ausztriában szükségszállásokon, az előző héten 4300-an adtak be menedékjogi kérelmet az országban. A szlovén rendőrség közlése szerint a múlt héten 58 ezer menekült kelt át Szlovéniából Ausztriába.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×