eur:
394.22
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Dzsihadistagyanús személyeket vett őrizetbe a török rendőrség

A török rendőrség egy kiterjedt művelet keretében őrizetbe vett kedd reggel körülbelül 30 olyan személyt, akit az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez tartozással gyanúsít - jelentette a Dogan török hírügynökség.

Az akciót az ország középső részén található Konya városban hajtották végre, amelyet általában az iszlamista szélsőségesek egyik erősségének tartanak.

Hétfőn a rendőrség a délkeleti Diyarbakir tartományi székhelyen hajtott végre rajtaütést olyan házakon, amelyekben az IÁ embereit sejtette. A kialakult tűzharcban meghalt hét feltételezett szélsőséges és két rendőr. Õrizetbe vettek további 12 embert.

A török hatóságok megsokszorozták az IÁ emberei elleni akcióik számát az országban azóta, hogy október 10-én több mint száz halálos áldozatot követelő kettős pokolgépes merénylet történt Ankarában, amit a dzsihadista szervezet számlájára írnak. A támadás egy olyan nagygyűlés ellen irányult, amelyen kurdpárti aktivisták és civilszervezetek vettek részt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten azt mondta, hogy a merénylet mögött nem csak az IÁ állt, hanem a szíriai hírszerzés és kurd szélsőségesek is. Állítása szerint a merénylet megszervezésében a Kurd Munkáspárt (PKK) lázadószervezet, a "muhabarat" szíriai titkosrendőrség és a szíriai kurd PYD milícia vett részt az IÁ-val együttműködésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×