Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ENSZ 13,5 millióra becsüli a humanitárius segélyre szorulók számát Szíriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 13,5 millióra becsüli a humanitárius segélyre és a védelemre szorulók számát Szíriában, közülük hat millió gyermek van.

Az utóbbi 10 hónap során 1,2 millióval emelkedett a segélyre és védelemre szorulók száma, és a tél közeledtével sok család számára a helyzet valószínűleg csak rosszabbra fordul - mondta Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt.

A szíriai polgárháború korunk "legnagyobb menekültügyi válságát" szabadította el a világszervezet illetékese szerint. Szíriában 6,5 millió a belső menekültek száma, míg 4,2 milliónyian elmenekültek az országból. A harcok és az erőszak miatt a lakosság fele az otthona elhagyására kényszerült - gyakran nem is egy ízben - az utóbbi négy év alatt - közölte O'Brien.

Az idén közel 680 ezer menekült vállalta a veszélyes átkelést a Földközi-tengeren Európába. Az átkelt emberek több mint fele szíriai. "Joguk van menedéket kérni mindenféle hátrányos megkülönböztetés nélkül" - hangsúlyozta a diplomata. Élesen bírálta a hadviselő feleket a BT 2014-ben hozott határozatával kapcsolatban, amely a harcosokat a polgári személyek védelmére szólította fel, illetve arra, hogy a humanitárius segélyszervezetek dolgozóit hagyják akadálymentesen dolgozni.

Megerősítette, hogy az ország északnyugati részén közel 120 ezer ember volt kénytelen elmenekülni otthonából a bombázások és a földön zajló hadműveletek miatt. Szíria legnagyobb városában, Aleppóban a kormány és ellenzéki csapatok továbbra is polgári célpontokat támadnak. Szeptemberben több százan vesztették életüket a városban. Október 23-án az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet támadása elvágta a Hamából Nyugat-Aleppóba vezető menekülési és ellátási útvonalat. Az egészségügyi intézmények és dolgozók elleni támadások pedig továbbra is "könyörtelenek" - mondta. Öt kórházat ért támadás az utóbbi offenzívák során Aleppóban, Idlíbben és Hamában. A támadások áldozatokkal és a kórházak bezárásával is jártak.

Az ENSZ legjobb igyekezete ellenére Szíria nehezen elérhető térségeiben élő 4,5 millió ember csak töredékének sikerült segélyt eljuttatni - mondta el Stephen O'Brien a BT előtt.