eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szaúdi herceg a drogüzletben!

Rekord mennyiségű kábítószert, közel két tonna amfetamint foglaltak le hétfőn a bejrúti nemzetközi repülőtéren, az ügyben egy szaúd-arábiai herceg is érintett, akit négy honfitársával együtt őrizetbe vettek.

Egy hivatalos forrás az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a repülőtér biztonsági szolgálata azért vette őrizetbe Abdel Mohszen bin Valid bin Abdel-Azízt, mert a gyanú szerint négy társával egy magánrepülőgépen próbált volna meg közel két tonna - amfetamin alapú - Captagon tablettát Szaúd-Arábiába szállítani.

Az ANI libanoni hivatalos hírügynökség szerint a pirulákat negyven bőröndben helyezték el. A gyanúsítottak kihallgatása folyamatban van, további részletek nem ismeretesek.

Az AFP forrása úgy tudja, hogy ekkora kábítószer-fogásra még nem volt példa a bejrúti repülőtéren. Tavaly áprilisban 15 millió darab Captagon tablettát foglaltak le a hatóságok a libanoni főváros kikötőjében.

A Captagont mindenekelőtt Libanonban és a polgárháború sújtotta Szíriában gyártják, és azon túl, hogy a drogot éberségük fokozása érdekében előszeretettel használják a szíriai harcokban részt vevő fegyveresek, a kábítószert főleg a többi közel-keleti országban, mindenekelőtt a Perzsa-öböl menti államokban értékesítik.

A Captagont még az 1960-as években kezdték el gyártani a hiperaktivitás, narkolepszia (kóros aluszékonyság) és a depresszió kezelésére, de az 1980-as évekre a legtöbb országban betiltották, mert túlzott függőséget okoz. A Közel-Keleten azonban azóta is nagy népszerűségnek örvend, egyedül Szaúd-Arábiában mintegy 55 millió tablettát foglalnak le évente, ez azonban a sivatagi királyságba becsempészett mennyiségnek csupán a 10 százaléka lehet a hatóságok szerint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×