eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Szakértő: hónapokkal ezelőtt kellett volna megtartani a csúcsot

Akár már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna tartani a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vasárnapi csúcstalálkozóját, korábban kellett volna reagálnia az Európai Uniónak és a régió országainak - mondta Angyal Ágnes, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A kutató szerint nem hozott nagy áttörést a vasárnapi csúcs, ugyanakkor az, hogy létrejött, mindenképpen nagyon fontos. Megjegyezte: úgy véli azonban, hogy akár már hónapokkal korábban össze kellett volna hívni ezt a találkozót, mert az EU-nak és a régió országainak korábban kellett volna reagálniuk arra, amit az elmúlt hetekben, hónapokban Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában a határoknál láthattunk.

Angyal Ágnes a vasárnap elfogadott 17 pontos intézkedéscsomag végrehajtásával kapcsolatban azt mondta, egyes pontoknál vannak határidők megszabva, és ezek tarthatóak is, de kérdésesnek nevezte, hogy ezek az intézkedések mennyire fogják kezelni a kialakult helyzetet, azt, hogy a korábbi 4-5 ezer helyett most 8-10 ezren lépik át a határt.

A szakértő jelezte: eddig is ment az országok között a "csiki-csuki játék" a határok megnyitásával és lezárásával, aminek a vége mindig az lett, hogy a nyomás miatt kénytelenek voltak a határokat megnyitni. Egy határ lezárása nem megoldás - jelentette ki.

Arra a kérdésre, lesz-e minderre pénz, azt mondta, a migrációs válság az EU-t ért talán eddigi legnagyobb kihívás, ezt az unió vezetői és tagállamok is elismerték. Úgy vélte, ha valamire, akkor erre kell, hogy legyen pénz.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×