eur:
393.44
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Rzeczpospolita : Egy másik országban ébrednek fel a lengyelek

Egy másik országban ébrednek fel hétfőn a lengyelek, a rendszerváltás óta először fordul elő, hogy egy párt önállóan alakítson kormányt, és teljes mértékben megvalósíthatja programját - vélte a Rzeczpospolita jobbközép lengyel napilap kommentárjában a lap főszerkesztője.

A vasárnapi lengyel választásokon győzelmett aratott nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosságot (PiS) történelme óta először állítja azon esély elé, hogy teljes mértékben megvalósítsa programját- fogalmazta Boguslaw Chrabota főszerkesztő.

A fő ellenzéki erővé váló jobbközép liberális Polgári Platform (PO) kudarca kapcsán Chrabota megállapította: nehezen elképzelhető a párt megújulása, mivel a PO most egy sor nehéz kihívás előtt áll, és nyitott a pártvezetés kérdése. Amennyiben a párt ezt nem oldja meg, "fokozatosan lekerül" a politikai színtérről - szögezi össze a főszerkesztő, párhuzamot állítva a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) sorsával. Az SLD-t a parlamenten kívül rekedt Egyesült Baloldal (ZL) nevű koalíció tagjaként a vasárnapi választások egyik legnagyobb vesztesének emlegeti a lengyel sajtó.

A balliberális Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik szerint a lengyel társadalom "lábon lőtte magát" azzal, hogy többségében a jobboldalra szavazott. Michnik úgy látta: a bekövetkezett politikai váltás "a rosszabb irányéba történt fordulatot jelenti, és határozott euroszkepticizmussal, éles németellenes fóbiával , továbbá xenofóbiás érzelmekkel jár majd" Michnik "politikai folklórnak" minősítette a parlamentbe befutott jobboldali Kukiz´15 mozgalmat, melyet a protesztszavazatokat begyűjtő népszerű rock-énekes, Pawel Kukiz vezet.

Kukiz mozgalmára vonatkozóan a DoRzeczy konzervatív hetilap főszerkesztője, Pawel Lisicki "titokzatosnak" minősítette annak okát, hogy a Kukiz akár a 40-nél több mandátummal rendelkezhet a 460 fős parlamenti alsóházban. Lisicki szerint a választók "nem tudták, mire szavaztak", mivel a rendszerellenes politikus nem fogalmazott meg összefüggő programot.

A WSieci konzervatív hetilap honlapján Antoni Dudek politológus úgy vélte, hogy az egyszínű szejm megalakulása esetén a politikai konfliktusok az állami és az önkormányzati intézmények struktúráin belül fognak zajlani, valamint a nagy cégekben is, mivel ezekben a PiS támogatói kisebbségben vannak. Amennyiben a PiS-kormány ezen struktúrák ellenállását radikális változásokkal próbálná legyőzni, a bíróságok, az alkotmánybíróság ezt akadályozni fogják. Így a PiS által tervezett reformok csak korlátozottan valósulhatnak meg - vélte Dudek.

A választási kampány hajrájában egyre inkább balra tolódó PO által kezdeményezett bioetikai törvényekre utalva a Gosc Niedzielny katolikus hetilap kommentátora úgy értékelte: Lengyelországban valószínűleg nem folytatódnak továbbá "a veszélyes változások", megbecsülik "a nemzet önrendelkezési jogát".

Franciszek Kucharczak ezzel mindenekelőtt a gender ideológiának az oktatási rendszerben való egyre szélesebb érvényesítésére, a mesterséges megtermékenyítés állami finanszírozására,ezen belül a magzat lefagyasztására, továbbá az esemény utáni tabletta szabad forgalmazására utalt. Az új kormány "nagyon nehéz időszak előtt áll", mivel szembesülni fog a "baloldali beállítottságú emberek által irányított" főáramlatú média támadásaival, ehhez azonban a PiS már a 2005-2007-es kormányzása idején is hozzászokott - vélte a szerző.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×