eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lengyelországban tisztújítást követelnek a Polgári Platform politikusai

Tisztújítást követelnek az eddig kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) politikusai, Grzegorz Schetyna és Radoslaw Sikorski, miután az előzetes eredmények alapján a vasárnapi lengyel választásokon a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) győzött.

A PiS az első exit polloknál valamivel kevesebb, de még mindig az önálló kormányalakításhoz elegendő szavazatot nyert a hétfőre virradó éjjel közzétett pontosított előzetes eredmények szerint. A 37,7 százalékos támogatottság alapján nyert 232 mandátummal többségben lenne a 460 fős parlamenti alsóházban, a szejmben, és önállóan alakítana kormányt.

A lengyelországi megfigyelők már a választások előtt jelezték: a PiS jelöltének, Andrzej Dudának a májusi elnökválasztáson aratott győzelme óta gyengülő PO-ban a belső harcok nyomán tisztújítás várható. A pártban az eddigi kormányfő és pártelnök, Ewa Kopacz helyére pályázó eddigi külügyminiszter, Grzegorz Schetyna éjjel azt mondta a közép-lengyelországi Kielcében: a PO-n belül "következtetéseket kell levonni" a vasárnapi vereségből. Hasonló értelemben nyilatkozott a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban a PO másik ismert politikusa, Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter és házelnök, aki júniusban kénytelen volt lemondani a házelnöki posztról a tavaly kirobbant lehallgatási botrány nyomán. A PO-nak új vezetésre van szüksége, mondta, hozzátéve: "Meg vagyok győződve, hogy Ewa Kopacz tudni fogja, mit kell tennie az ilyen helyzetben".

A vasárnapi választásokon a szejm képviselőin kívül a felsőház, a szenátus 100 szenátorát választották meg. Kommentátorok kiemelik: az 1989-es rendszerváltás óta először áll fenn az a helyzet, hogy Lengyelországban egy párt önállóan alakíthatna kormányt. Emellett rámutatnak: véglegesen leköszön a lengyel politikai színtérről a posztkommunista baloldal, miután a belépési küszöb alatt maradt és a parlamenten kívül rekedt az Egyesült Baloldal (ZL) nevű koalíció, amelyet a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) mellett a balliberális Te Mozgalmad (TR) és több kisebb baloldali tömörülés alkot.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×