eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kétszáz fölé emelkedett az afganisztáni központú földrengés halálos áldozatainak száma

Kétszáz fölé emelkedett a hétfői, afganisztáni központú földrengés halálos áldozatainak száma, a sérülteké közel ezerre tehető.

A legfrissebb adatok szerint a 7,5-ös erősségű földrengés 215 halálos áldozatot követelt. Bár a rengésnek Afganisztánban, Kabultól 254 kilométerre északkeletre volt az epicentruma, a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett. Ott legalább 152-en vesztették életüket, míg Afganisztánban 63-an.

Az áldozatok száma félő, hogy jóval magasabb is lehet, mert nagyon nehéz adatokhoz jutniuk a hatóságoknak, ugyanis a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés.

Az észak-afganisztáni Tahár tartományban meghalt 12 iskolás lány, akikkel valójában nem a földrengés, hanem a miatta kitört pánik végzett. A helyi katasztrófavédelem vezetőjének beszámolója szerint a lányokat agyontaposta az iskolából kimenekülő tömeg. A tömeghisztériában több tucatnyian megsérültek, őket kórházban ápolják.

Az afganisztáni Kunár tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a térségben komoly károkat okozott a természeti katasztrófa. Badahsán kormányzója azt közölte, hogy a tartományban 1450 lakóépület dőlt romba a földrengés miatt.

A rengést nemcsak Kabulban, hanem India és Pakisztán fővárosaiban - Újdelhiben és Iszlámábádban - is érezték. Iszlámábádban a házak falai inogtak, és az emberek félelmükben az utcára futottak, miközben Korán-verseket mormoltak - számolt be a történtekről az AP amerikai hírügynökség. Újdelhiben egy percig tartott rengés, amely ott is megremegtette a házak falait.

Az indiai meteorológiai intézet igazgatója szerint a helyi idő szerint kora délután bekövetkezett rengés középpontja a Hindukus hegység alatt volt.

A katasztrófa csaknem napra pontosan fél évvel azután történt, hogy Nepál idén április 25-én történelme legsúlyosabb földrengését szenvedte el. A májusi utórengés áldozataival együtt a halottak száma elérte a 9000-et, és 900 ezer otthon semmisült meg vagy károsodott súlyosan.

Tíz éve - 2005. október 8-án - Pakisztánban volt rendkívül pusztító földrengés. Abban 75 ezer ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×