eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla

Ferenc pápa: a romák ne adjanak okot, hogy rosszat mondjanak róluk

A romákkal szemben évszázados előítéletek gyökeres megszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa a hétfőn ötezer romával tartott vatikáni találkozón. Az egyházfő a romákat ugyanakkor a törvények tiszteletére és integrációra szólította fel.

Ferenc pápa arra kérte a romákat, ne adjanak lehetőséget a kommunikációs eszközöknek és a közvéleménynek arra, hogy rosszul beszéljenek róluk. "Mint minden polgár, hozzájárulhattok a társadalom jólétéhez és fejlődéséhez tiszteletben tartva a törvényeket, teljesítve a rátok eső kötelességeket és integrálódva az új generációk emancipációján keresztül is" - mondta a pápa. Arra kérte a romákat, ne akadályozzák meg, hogy gyermekeik iskolába járjanak. Hangsúlyozta, hogy a végzettség a romák számára is utat nyit a munka világába.

A vatikáni audiencia-teremben az Olaszországból és a világ számos részéből érkezett romák és szintik színes népviseletben, zenével és énekkel ünnepelték a Ferenc pápával való találkozót.

Ferenc pápa kijelentette, új fejezetet kell nyitni a romák történetében a velük szembeni évszázados előítéletek "gyökeres megszüntetésével", valamint a romák és nem romák közötti kölcsönös bizalmatlanság felszámolásával. Az egyházfő kijelentette, minden embernek joga van a méltóságteljes élethez és munkához, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz. Hozzátette, hogy a romákat érintő problémák nem csak az egyház, hanem a helyi hatóságok figyelmét is igénylik. Ferenc pápa úgy fogalmazott, az egyház számára a romák nem a peremen, hanem a középpontban állnak.

A cigányzarándoklaton mintegy 150 magyar is részt vett Nógrád-megyéből, Budapest-Esztergom térségéből, Nyíregyházáról és Kaposvárról. "Mindannyian az egyházzal már kapcsolatban álló cigányok" - hangsúlyozta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigánypasztorációs megbízottja korábban az MTI-nek. A magyar cigányokhoz Rómában Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája is csatlakozott. A római Colosseumnál szombat este tartott roma-keresztút tizedik stációja magyar nyelven hangzott el.   

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×