eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Az Európai Unió és az USA példamutatásával kordában tartható a klímaváltozás

A Föld felmelegedésének két Celsius-fokos maximalizálása szakértők szerint egy nagyobb nemzetgazdaság, például az Európai Unió vagy az Egyesült Államok példamutatásával elérhető.

"Ha az EU vagy az Egyesült Államok jó példával járna elöl a klímaintézkedéseket illetően, a feladatok egyenlő elosztásáról szóló tárgyalások blokkja megszűnhetne" - fogalmazott Malte Meinshausen, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a témáról a Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmány szerzője.

A kutatók elemzése szerint az egyik nagy nemzetgazdaságnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez az aktuális célértékeket meg kellene dupláznia 2020-ig.

Bár ez nagy megterhelést jelenthet, jelenleg úgy tűnik, ez egyike azon kevés lehetőségeknek, amelyek segítségével a Föld felmelegedése két Celsius-fokban maximalizálható és meg lehet akadályozni az időjárási szélsőségek drámai szaporodását, a tengerek vízszintemelkedését.

A klímakérdésben két tábor bontakozott ki. Az egyik, amelynek az Egyesült Államok és az EU is tagja, úgy véli, minden országban a fejenkénti károsanyag-kibocsátást kell azonos szintre csökkenteni egy meghatározott időn belül, 2050-ig.

A másik tábor, mások között Kína és India, a kiegyensúlyozó méltányosság elvét követné. Eszerint a múlt károsanyag-kibocsátását is figyelembe kellene venni, tehát azoknak az országoknak, amelyek az elmúlt évtizedekben kevesebb éghajlat-károsító anyagot bocsátottak a légkörbe, a jövőben nagyobb fejenkénti mennyiség engedélyezett.

A kutatók kiszámolták, mennyivel kell csökkentenie egy nagy nemzetgazdaságnak a kibocsátását, ha minden más ország a számára kedvezőbb koncepciót választja. Azzal a feltételezéssel, hogy a legtöbb gazdaságilag fontos állam az egyik vagy másik tábor tagjaként részt vállal a cél elérésében, "máris kevésbé tűnik utópisztikusnak az elképzelés, mint egy egységes szabályozás bevezetése" - fogalmazott Louise Jeffery társszerző.

Ebben az esetben az Egyesült Államoknak a 2010-es értékhez képest a károsanyag-kibocsátás mértékét 50 százalékkal kellene csökkentenie 2030-ig a tervezett 24 százalékos csökkentéssel szemben, az Európai Uniónak pedig 60 százalékkal kellene 2030-ig csökkentenie a kibocsátását a jelenleg megcélzott 27 százalékkal szemben.

Amit az államok eddig letettek az asztalra, nem elegendő ahhoz, hogy két Celsius-fokban korlátozzák a klímaváltozás mértékét. "Ezért a nemzetek eddigi hozzájárulásait csak a helyes irányba tett első lépésként lehet kezelni" - vélekedett Sebastian Oberhüt, a Brüsszeli Szabadegyetem kutatója.

"Ha addig nem tesznek semmit, amíg a károsanyag-kibocsátás csökkentésének igazságos elosztásáról nem születik egységes megegyezés, akkor az eredmény abban az értelemben lesz igazságos, hogy mindenki veszít: a klímaváltozás ugyanis mindannyiunkat érinti" - mondta Oberhüt.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×