eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A palesztinok elutasítják a biztonsági kamerák elhelyezését a Mecsetek terén

A palesztin vezetők csapdának nevezték és elutasítják a 24 órás videómegfigyelést a Mecsetek terén, amiben Izrael és Jordánia John Kerry amerikai külügyminiszter közvetítésével a jordán király javaslatát elfogadva megállapodott - jelentette hétfőn a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Rijád al-Malki, a Palesztin Hatóság külügyminisztere csapdának nevezte a Mecsetek terén, izraeli nevén a Templomhegyen elhelyezendő biztonsági kamerákat, mert szerinte Izrael arra fogja használni azokat, hogy segítségükkel palesztin fiatalokat fogjanak el.

A Mecsetek terén az izraeli-jordániai békemegállapodás szerint Jordánia felügyeleti joggal rendelkezik, a jordániai uralkodó a szent hely védnöke. A szombaton Ammánban II. Abdalláh jordániai királlyal született megállapodás alapján Izrael 24 órás videómegfigyelést hoz létre a Mecsetek terén.

Malki aggodalmát fejezte ki, hogy a kamerákkal "a megszállás elleni uszítás" vádjával fiatalokat tudnak majd letartóztatni. Száeb Erekat palesztin főtárgyaló Kairóban beszámolt a John Kerryvel Jordánia fővárosában folytatott tárgyalásokról, az izraeli rádió szerint ottani tárgyalásain ő is a palesztin vezetés kamerákkal szembeni elutasításáról beszélt, szerinte azok nem visznek közelebb a helyzet lecsillapításához.

John Kerry szerint a kamerák elhelyezése "megváltoztathatja a játékszabályokat és elveheti bárki kedvét a szent hely megzavarásától". Izrael is üdvözölte a javaslatot, egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó tisztségviselő szerint a kamerákkal be tudják bizonyítani, hogy nem Izrael okozta a feszültségek kiéleződését az iszlám harmadik legszentebb helyén.

"Izraelnek ez érdekében áll, hogy vitathassa a status quo megváltoztatásának vádját, és bemutathassa, hogy a provokációk nem az izraeli oldalról származnak" - nyilatkozta az illetékes a Ynetnek, a Jediót Ahronót című újság honlapjának.

Az iszlám harmadik szent helyeként nyilvántartott és egyben a zsidók legszentebb helyeként tisztelt tér - ahol az ókorban a rómaiak által lerombolt jeruzsálemi szentély állt - ellenőrzése és látogatása hetek óta feszültségek forrása.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×