eur:
393.84
usd:
369.01
bux:
65776.1
2024. április 23. kedd Béla

A horvát belügyminiszter elítélte a szlovén kerítésépítés lehetőségét

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter elítélte a szlovén kerítésépítés lehetőségét, és Görögországot nevezte meg az ellenőrizetlen migrációs hullám felelőseként.

A belügyminiszter a Delo című szlovén napilapnak adott interjújában hétfőn hangsúlyozta, hogy mind Horvátország, mind Szlovénia csupán áldozat, és nem felelős a migrációs válságért.

Ostojic úgy véli: Ljubljana nem korlátozhatja az általa naponta fogadható menekültek számát napi 2500-ra, miközben Horvátországba 10 ezren érkeznek naponta.

"Amíg Angela Merkel német kancellár azt az üzenetet küldi, hogy nem zárja le határait a migránsok előtt, Magyarország pedig kerítéssel védi sajátját, Horvátországnak nem marad más választása, mint hogy Szlovénia felé irányítsa a bevándorlókat" - hangsúlyozta.

A miniszter megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Zágráb a napi migránsáradat felét tudja csak ellátni területén, a másik felét tovább kell szállítania. Ezért szerinte felesleges létszámkorlátozást bevezetnie Szlovéniának, vagy a schengeni szabályzatnak megfelelően regisztrálni a migránsokat, amikor világos, hogy Görögországban kell megoldani a problémát.

Ostojic visszautasította azokat a szlovén vádakat, hogy Horvátország nem európai módon bánik az illegális bevándorlókkal, és a hideg folyóba terelte őket. Néhány nappal ezelőtt a szlovén kormány hőkamerás felvételekkel próbálta alátámasztani állítását, hogy a horvát hatóságok a Szutla határfolyóhoz irányították a migránsokat, hogy azok a határátkelő helyett a zöldhatáron és a folyó vizén keresztül jussanak át illegálisan Szlovéniába.

A miniszter ezt propagandának nevezte, majd hozzátette: a horvát hatóságok egyszer sem léptek fel erőszakosan a migránsokkal szemben az elmúlt másfél hónapban, miközben több mint 200 ezren haladtak át az országon.

Ostojic arra is reagált, hogy Szlovénia kerítést építene horvátországi határszakaszán. Erre Borut Pahor szlovén államfő utalt a hét végén, arra az esetre, ha Horvátország - mint fogalmazott - korlátozás nélkül szállítja a menekülteket a szlovén határhoz.

"Rendben van, építsenek kerítést, de ha nem készek rá, hogy lőjenek is az emberekre, az nem fogja megállítani őket" - mondta a belügyminiszter, majd hozzáfűzte: a sor élére fog állni, és ha valaki valakire lőni akarnak, az ő legyen.

Ha Görögország és az uniós határellenőrzési ügynökség (Frontex) nem képes arra, hogy megakadályozza a migránsok beáramlását Törökországból, együtt kell megvédeni a macedón-görög határt - vélekedett.

Görögország 400 repülőgéppel, 6 fregattal és a legerősebb parti őrséggel rendelkezik a Földközi-tengeren, ezért a problémát a legjobb volna a görög-török határon kezelni - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×