Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A heves esőzések miatt több libanoni városban elárasztotta a szemét az utcákat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az utóbbi napok heves esőzései tovább súlyosbították a Libanonban kialakult "szemétválságot", több város utcáit szó szerint elárasztotta a szemét - jelentette az AFP francia hírügynökség vasárnap.

Helyi lakosok olyan fényképeket tettek közzé az interneten, amelyeken jól látható, hogy az esőzések következtében nagy mennyiségű, el nem szállított szemét halmozódott fel a libanoni főváros utcáin.

Bejrút bizonyos negyedeiben a nyáron megalakult és azóta mozgalommá fejlődött, "Bűzlötök" nevű tiltakozókampány aktivistái szedték össze és válogatták szét a szemetet. Más városrészekben a hatóságok bulldózerekkel próbálták eltolni a szemétkupacokat.

A mozgalom Facebook-oldalán azzal vádolták meg a politikai vezetést, hogy nem tesz semmit, miközben az ország lassan belefullad a szemétbe a féktelen korrupció és a tétlenség miatt.

A helyzethez a főváros legnagyobb szemétlerakó telepének július 17-i bezárása és a szemétszállítással megbízott társaság szerződésének felmondása vezetett. A kormány eddig képtelen volt alternatív megoldást találni a politikai erők közötti nézetkülönbségek miatt.

A politikai erők közötti nézeteltérés megbénítja a libanoni parlament és a kormány munkáját. Ezt az állapotot jól szemlélteti, hogy a képviselőknek tavaly május óta nem sikerült államfőt választaniuk. Július végén Tammam Szalám miniszterelnök ismét kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a kormány bénultsága továbbra sem szűnik meg, és nem találnak megoldást a szemét elszállítására.