Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Potápi: megfelel a 21. század igényeinek az új torontói Magyar Ház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megfelel a 21. századnak az új torontói Magyar Ház, amely a magyar közösség minden igényét ki tudja szolgálni - nyilatkozott az újonnan felavatott intézményről telefonon az MTI-nek vasárnap Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár beszámolója szerint az észak-amerikai országban tett látogatásának hármas célja volt: a torontói Magyar Ház szombati felavatása, a Külhoni Magyarságért Díj átadása a Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Egyházközség és Magyar Iskola számára, és az 1956-os megemlékezéseken való részvétel.

Potápi emlékeztetett rá: a helyi magyar közösségnek évek óta vágya volt, hogy a legnépesebb kanadai nagyvárosban legyen ismét Magyar Ház. Az erre a célra megtalált épület megvásárlásának és átalakításának költsége 1,8 millió kanadai dollár volt; ennek kétharmadát a magyar közösség fedezte, amihez a magyar kormány egy nyár végén meghozott döntésével 600 ezer dollárral járult hozzá, ami akkori árfolyamon mintegy 128 millió forintot jelentett.

"Ez nagyon gyors és látványos segítségnyújtás volt Magyarország részéről. Mivel ott voltam és láttam, nyugodtam mondhatom, hogy tényleg egy impozáns, a 21. századnak megfelelő minőségű Magyar Házat adtunk át, amely a közösség minden igényét ki tudja szolgálni" - nyilatkozott Potápi.

Az államtitkár elmondta, hogy az új központ nagy és kisebb események megrendezésére alkalmas, modern, jól megközelíthető, nagy parkolóval rendelkező létesítmény. Reményét fejezte ki, hogy az épület megtelik élettel és hogy a fiatalokat is be lehet majd vonni a munkájába.

A Torontói Magyar Ház átadásán jelen volt a Grezsa István, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa és a Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke által vezetett küldöttség is, amelyek több kanadai városban '56-os megemlékezéseken részt vettek.

Potápi Árpád János, aki pénteken köszöntőt mondott a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak díszvacsoráján a Niagara Falls-i Árpád Hallban, vasárnap pedig a torontói magyar közösség megemlékezésén vett részt, szót ejtett azokról a magyarokról, akiknek a felkelésben való részvételük miatt el kellett hagyniuk hazájukat, és a többi között Kanadában telepedtek le.

"Megbecsült és hű állampolgárai lettek Kanadának, de ugyanakkor mindvégig kitartottak magyarságuk, a magyar nemzethez való tartozásuk mellett" - mondta.

Kitért rá, hogy ezekeket az embereket sokáig megbélyegezték Magyarországon, ami a rendszerváltozáskor jelentősen módosult, és a magyar kormány 2010-ben mondta ki azt, hogy őket nem elfelejteni, hanem megbecsülni kell, "hiszen az ő szorgalmukon, helytállásukon, becsületükön keresztül ismernek meg bennünket, magyarokat".

"Ezért ők Magyarország tiszteltbeli nagykövetei, bárhol is éljenek és nagyon sokat köszönhet nekik a mai magyarság is".

Potápi köszönetet mondott azért, hogy az elmúlt néhány évben kiálltak Magyarország mellett és cáfolták a más politikai erők által megfestett kedvezőtlen országképet.