Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók feloldásáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió által az ukrán válság kapcsán Oroszországra kivetett gazdasági szankciókat csak akkor oldják fel, ha teljesülnek a februári minszki békemegállapodásban foglaltak - jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken, miután találkozott ukrán kollégájával.

"Ukrajnának vissza kell kapnia a hozzáférést a határaihoz. A szankciók a minszki megállapodás végrehajtásához vannak kötve, mindig is ezt mondtuk. Ha hosszabb ideig tart végrehajtani a minszki megállapodást, a szankciók továbbra is életben maradnak" - közölte Merkel Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel folytatott tárgyalásai követően.

A német kancellár hangsúlyozta: bár történtek előrelépések a kelet-ukrajnai tűzszünet megszilárdítását illetően, továbbra sem stabil a helyzet.

Merkel nem sokkal korábban egy ukrán-német üzleti fórum megnyitóján arról beszélt, hogy Berlin Oroszországgal és Ukrajnával is jó gazdasági kapcsolatokat akar ápolni, és az EU és Ukrajna közti szabadkereskedelmi megállapodás nem irányul Moszkva ellen.

Egyúttal aláhúzta, hogy Ukrajna fontos gazdasági és politikai reformintézkedéseket hozott az utóbbi időben, de további hasonló lépéseket kell hoznia, ha közeledni akar Németországhoz és az EU-hoz, amelyek közül elsősorban a korrupció elleni harc szükségességét emelte ki

Arszenyij Jacenyuk azt hangsúlyozta berlini látogatásán, hogy Ukrajna gazdaságának állapota javulóban van, de az országnak szüksége van Németország segítségére a gazdasági reformok végrehajtásához.