Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael és Jordánia megállapodott a szent helyekről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izrael és Jordánia megállapodott a jeruzsálemi szent helyek körül kialakult feszültség enyhítését célzó intézkedésekben - közölte szombaton Ammánban John Kerry amerikai külügyminiszter.

Jordánia a Mecsetek terének - izraeli szóhasználatban a Templomhegynek - a védnöke.

Kerry közölte, hogy az intézkedések között szerepel nap 24 órás videómegfigyelés. Izrael megerősíti továbbá Jordánia, mint védnök különleges történelmi szerepét.

Az intézkedéseket Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő várhatóan szombat este jelenti be - tette hozzá Kerry, aki jordániai kollégájával, Nászer Dzsaudéval tartott közös sajtótájékoztatót.

Kerry előzőleg a jordániai fővárosban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és II. Abdalláh jordániai uralkodóval tárgyalt.

Abbász John Kerry segítségét kérte szombaton az eredeti szabályok, a status quo visszaállításhoz a jeruzsálemi Mecsetek terén, amelyet szerinte Izrael nem tart tiszteletben - közölte egy palesztin vezető. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló Mahmúd Abbász és John Kerry tárgyalása után úgy nyilatkozott, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megváltoztatta a status quót az al-Aksza mecsetnél, ezért Jordániával együtt kérik az amerikai felet, segítsen a korábbi helyzet visszaállításában.

A palesztinok és Jordánia azzal vádolja Izraelt, hogy meg akarja változtatni a Mecsetek terén 1967-ben érvénybe lépett szabályokat. Izrael ezt tagadja.

Nabíl Abu Rudeina palesztin elnöki szóvivő azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy Abbász határozottan kérte Kerrytől a status quo visszaállítását, amely szerint a Vakf, a jeruzsálemi Templomhegyen a muzulmán szent helyeket, köztük az al-Aksza mecsetet gondozó muszlim felügyelő bizottság visel teljes felelősséget a területért. Izrael 2000-ben az izraeli rendőrségre bízta a tér felügyeletét, amely azóta is ellenőrzi a bejáratokat és a nem muzulmánok látogatását.

Az iszlám harmadik szent helyeként nyilvántartott és a zsidók által is szent helyként tisztelt tér - ahol az ókorban a rómaiak által lerombolt jeruzsálemi szentély állt - ellenőrzése és látogatása hetek óta feszültségek forrása.

Szombaton egyébként újabb palesztint lőttek agyon izraeli katonák, aki a ciszjordániai Dzsenín közelében felállított egyik ellenőrző pontnál megpróbált megkéselni egy biztonsági őrt. Õ az 52. palesztin, akit a hónap eleje óta megöltek, azzal gyanúsítva őket, hogy merényletek elkövetésére készültek. Ezen időszak alatt nyolc izraeli vesztette életét.