Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Svédország szigorítja a menedékkérőkre vonatkozó szabályokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Svédország szigorítja a menedékkérők befogadására vonatkozó szabályokat, erről a kormánykoalíció és az ellenzék jelentős része pénteken állapodott meg.

Az Európába érkező menekültáradat hatására hozott szigorítások részeként a továbbiakban határozott időre szóló tartózkodási engedélyt állítanak ki a menedékkérőknek, bár egyesek, köztük a gyermekes családok kivételt képeznek ez alól.

Ezen túl a svéd hatóságok az eddigieknél rövidebb átfutási idővel fogják elbírálni a menedékkérelmeket, illetve hamarabb fogják kitoloncolni azokat, akiknek a kérelmét elutasították. A hivatali folyamatokat azért gyorsítják fel, hogy megfelelő mennyiségű szállást tudjanak biztosítani az újonnan érkezőknek.

Arról ugyanakkor nem született egyezség a kormányzó szociáldemokraták és zöldek, illetve a jobbközép ellenzék között, hogy ideiglenesen visszaállítsák a határellenőrzést Svédországban, bár ez is felmerült.

A megállapodást a bevándorlásellenes jobboldal és a kormány baloldali ellenzéke nem támogatta.

Előrejelzések szerint Svédországba idén 190 ezer menedékkérő érkezhet, jövőre pedig 170 ezer emberre számítanak. A menekültek nagy száma miatt az év végére 45 ezerrel több menedékkérő tartózkodhat az országban, mint amennyit el tudnak szállásolni a svéd hatóságok.