Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Migráció - Ezt lépheti végre az EU!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenhat pontból álló tervezetet küldött Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcstalálkozó résztvevőinek. A Der Spiegel című hírmagazin internetes oldala és a Frankfurter Allgemeine Zeitung című napilap szombati kiadása több részletet is kiszivárogtatott a tervezetből.

Ezek szerint a közös állásfoglalás egyik legfontosabb pontja annak rögzítése lehet, hogy a térség országai a jövőben nem engedik át a menekülteket határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül. Szlovénia határainak őrizetét a javaslat szerint 400 külföldi határőrrel, illetve rendőrrel segítenék. A migránsok útvonalán fekvő országok a tervezet szerint vállalnák, hogy növelik a menekültek ideiglenes befogadására szolgáló kapacitásukat. A menekültstátusra nem jogosultnak minősített bevándorlók kitoloncolása gyorsulna, azok a migránsok pedig, akik nem regisztráltatják magukat az útjukon elsőként érintett uniós tagországban, a tervezet szerint elesnének attól a joguktól, hogy ideiglenesen befogadják őket az unióban.

A terv előírja az érintett országok közötti információcsere javítását is, a tagállamoknak a találkozót követően 24 órán belül meg kellene nevezniük az ebben illetékes kapcsolattartókat. Szerbia például Horvátországgal ellentétben nem tagja az EU-nak, ezért az információáramlástól jelenleg el van vágva. Szerbia eddig a területére belépő menedékkérők nagy részét regisztrálta, de ezeket az információkat nem adta tovább a szomszédos Horvátországnak - jegyzi meg a Der Spiegel.