eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

Így emlékeztek 1956-ra külföldön

Folytatódtak a megemlékezések pénteken az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójáról Eutrópa-szerte és Észak-Amerikában is.

Áder János köztársasági elnök Münchenben köszönetet mondott Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek az '56-os magyarok támogatásáért. Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország soha nem felejti el azt a segítséget, amelyet Bajorország nyújtott "oly sok honfitársunknak 1956-ban".

A köztársasági elnök felidézte a Bajorországban megalakult Magyar Máltai Szeretszolgálatnak a rendszerváltás idején nyújtott támogatását is, a bajor kormányfő pedig kiemelte, hogy a németek soha nem felejtik el a két Németország egyesüléséhez nyújtott magyar segítséget. A köztársasági elnök megkoszorúzta a bajor fővárosban működő Magyar Katolikus Misszió 1956-os emléktábláját.

A vajdasági magyarság a nemzeti ünnepeken azt is ünnepli, hogy "egy nemzet vagyunk", és ezt tényként kezeli, azért viszont naponta szívósan kell dolgozni, hogy a többségi nemzet is elfogadja a délvidéki magyarságot, sőt partnerként tekintsen rá, ehhez azonban az anyaország támogatására is szükség van - fogalmazott október 23-i ünnepi beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke pénteken Szabadkán.

Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, hogy kevés olyan állandó motívum jellemző a magyar népre, mint a szabadságvágy, amelynek eléréséért generációk szálltak síkra, nem mérlegelve, hogy az ellenségnek mekkora ereje lehet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: "október 23. minden magyar számára a szabadság ünnepnapja, amelyen nem lehajtjuk a fejünket, hanem felemeljük".

A déli órákban Ungváron, a helyi börtön falán lévő 56-os emlékműnél tartottak megemlékezést, amelynek ünnepi szónoka, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: "úgy hajtok fejet az 1956-os forradalom vértanúinak emléke előtt, hogy tudom, az eszme ma is él, a céljaink ma is közösek: építkezni szeretnénk, a szoros együttműködést, a közös értékek megteremtését akarjuk mindannyian.

Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem udvarán lévő 1956-os emléktáblánál elmondott ünnepi beszédében Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arra is utalt, hogy becstelenség párhuzamba állítani az 1956-ot követő magyar menekülthullámot a mai migrációs nyomással. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke beszédében megállapította: a kommunista rezsimek bűneinek feltárása, az elkövetők számonkérése mind a mai napig csupán részleges volt, esetenként el is maradt.

Bukarestben a Balassy intézet, Kolozsváron pedig a főkonzulátusa szervezett ünnepi hangversenyt a forradalmi évfordulóra alkalomból. A csíkszeredai főkonzulátus Bálványosfürdőn szervezett esti fogadásának Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke a díszvendége.

A felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) az évforduló alkalmából rendezett központi megemlékezését már hétfőn megtartották a nyugat-szlovákiai Galántán. A rendezvényen Berényi József az MKP elnöke azt mondta: a magyaroknak egész történelmük során - ahogy az 1956-os forradalomban is - nem mindig volt szerencséjük, sikerük, de mindig voltak köztük olyanok, akik akartak tenni valamit közösségük érdekében, és megszólaltak, ha nagy volt a zsarnokság, ha voltak "rendszerhibák".

Krakkóban a főkonzulátuson szervezett ünnepi fogadáson Balogh Csaba Sándor, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára beszédében elmondta: az 56-os forradalmárok szabadságot akartak hozni nemcsak maguknak, de minden szomszédjuknak, az egész térségnek. Ezért akkor csalódást okozott "a hivatalos Nyugat cinizmusa és az ebből fakadó racionális pragmatizmusa". Magyarország "különösen ki van téve a legutóbbi történelmi erőmozgások hatásának" - mondta.

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a bécsi Collegium Hungaricumban. Az Europa Club által szervezett esemény az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala és a Központi Szövetség tagegyesületeinek közös megemlékezése volt. A magyar intézetben Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1956 aktuális üzenete az akkor létrejött nemzeti egység, hiszen azokban a napokban nem volt bűnbakkeresés, sem bosszúállás.

Az 1956-ban és utána Olaszországba menekült magyarok egykori találkozóhelyén az abruzzói Capestrano kisvárosában koszorúztak pénteken. A nándorfehérvári hős Kapisztrán Szent János szülővárosában Paczolay Péter római nagykövet és Nagy Tábor Tamás a Capestranóval ikerkapcsolatban levő budapesti I. kerület polgármestere helyezett el koszorút. A Római Magyar Akadémián Ránki Fülöp zongorakoncertjével emlékeztek meg az évfordulóról Liszt Ferenc műveivel.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a New York-i magyar főkonzulátuson csütörtökön mondott ünnepi beszédében kiemelte, hogy a kormány erős Magyarországot akar, amely meg tudja védeni identitását és kulturális értékeit. Köszönetet mondott az amerikai '56-os magyar szervezeteknek, amelyek a kommunista diktatúra évtizedeiben őrizték a forradalom szellemiségét. "Erre az identitásalapra építjük a szabad Magyarországot" - fogalmazott. Az eseményen adakozást hirdettek azért, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára méltó emlékművet emelhessenek New Yorkban.

Torontóban a városháza előtti pénteki magyar zászlófelvonáson és nagyváros Budapest Parkjának '56-os emlékművénél Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke mondott beszédet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×