Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Svédország idén 140-190 ezer menekültre számít

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár 190 ezer - köztük iraki és szíriai - háborús menekült is érkezhet Svédországba a svéd bevándorlási hivatal csütörtökön ismertetett legújabb előrejelzése szerint.

Az előrejelzéseit sűrűn módosítani kényszerülő hivatal szerint 140-190 ezerre tehető idén a menedékkérők száma, közöttük 33 ezer kísérő nélkül érkező gyerek van. A hivatal júliusban még 74 ezer menedékkérőre számított.

Anders Danielsson, a hivatal vezetője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy európai és svéd szemszögből korábban nem látott menekültügyi helyzet állt elő.

"Miután nincs határőrizet, nem tudjuk követni, hányak kérnek menedéket. Mintha Törökország és közöttünk nem is létezne szárazföldi határ" - jegyezte meg.

A hivatal közölte, hogy további 70 milliárd svéd koronára (2313 milliárd forintra) van szüksége a következő két évben, hogy elláthassa az idei évre várható 140-190 ezer és a jövő évre becsült 135 ezer menedékkérőt. A hivatal szerint jövőre várhatóan csökken a menekültek száma, de akár még így is elérheti a 170 ezret.

Az idei év első tíz hónapjában több mint 100 ezer menedékkérő érkezett a 9,8 millió lakosú Svédországba, meghaladva az 1990 évek elején, a balkáni háború idején regisztrált legmagasabb adatokat is. A múlt héten csaknem 10 ezer menekült érkezett a skandináv országba. A bevándorlási hivatal becslése szerint az év végre 25-45 ezer menedékkérőnek nem jut szállás, több tízezren kényszerülnek az északi telet sátrakban tölteni.

Közvélemény-kutatások szerint a svédek továbbra is szívesen látják a menedékkérőket, de a menekültáradat feszültségeket kelt. A múlt héten több befogadó állomásra rátámadtak, és a bevándorlásellenes szélsőjobboldali Svéd Demokraták pártja a külföldi sajtóban készül kampányt indítani, hogy eltántorítsa a Svédországba tartó menekülteket.