eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orosz külügy: továbbra is támogatják a terrorista csoportokat külföldről

Továbbra is támogatást kapnak külföldről a terrorista csoportok Szíriában - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön Moszkvában.

A külföldről kapott támogatás hiányában a terroristák felett aratott győzelmet jóval gyorsabban ellehetne érni - mondta a szóvivő. Hozzátette, Oroszországot kifejezetten aggasztja, hogy nem sikerült a terroristáktól származó olaj illegális kereskedelmének teljesen elejét venni.

Aggodalomra ad okot az is, hogy Afganisztán legtöbb tartományában, a 34-ből 25-ben megvetette lábát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, köztük a a Tádzsikisztánhoz és Türkmenisztánhoz közeli északi tartományokban is, miközben a dzsihadisták a szomszédos Pakisztánban is tábort akarnak verni.

Az IÁ emberei már térítő és propaganda tevékenységet végeznek Pakisztánban, és más terrorista csoportokkal való kapcsolataik kiépítésén ügyködnek - mondta Zaharova, hozzátéve, hogy Moszkva arra számít, az afgán és pakisztáni hatóságok megtesznek mindent, hogy az IÁ jelentette fenyegetést elhárítsák.

A szóvivő az orosz külügy nevében megköszönte Jimmy Carter volt amerikai elnöknek, hogy az általa alapított nem kormányzati szervezet átadta Oroszországnak az Iszlám Állam szíriai állásait jelölő térképét. Elmondása szerint ezek az adatok nem titkosítottak, a The Carter Center honlapján elérhetőek. Megjegyezte, hogy Moszkva a Pentagontól is hasonló együttműködési készséget szeretne látni.

Zaharova emellett bírálta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontját (OSDH). A londoni székhelyű emigráns szervezet arról számolt be, hogy a közel-keleti országban beavatkozó orosz harci repülőgépek kedden lebombáztak egy kórházat az Idlíb tartománybeli Szármin településen. Nyugati hírforrások szerint a légi csapásba tizenhárom ember vesztette életét. A szóvivő szerint az OSDH-nak "igen kényelmes" Londonból arról tájékoztatni, mi történik Szíriában, méghozzá úgy, hogy nem megy ki "a terepre". "Szeretném cáfolni ezeket az információkat" - mondta.

Emellett közölte, Moszkva azt várja a Reuters angol hírügynökségtől, hogy vonja vissza azt a hírét, miszerint a hét elején életét vesztette három orosz állampolgár Szíriában.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az országban, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×