eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Dimitrisz Avramopulosz: Szlovénia nincs egyedül a migránsválságban

Szlovénia nincs egyedül a migránsválságban és számíthat az Európai Unió (EU) pénzügyi segítségére - erről biztosította Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos a szlovén vezetést csütörtökön Ljubljanában.

Avramopulosz Vesna Györkös Znidar belügyminiszterrel találkozott a szlovén fővárosban, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: szolidaritásra és egységre van szükség az uniós tagországok között, és sokkal szorosabb együttműködésre a szomszédos államokkal.

Kiemelte: a tél közeledtével minden országnak arra kell törekednie, hogy segítsen a rászorulókon, de hozzátette azt is, hogy egy ország sem fogja tudni kezelni a válságot egyedül.

Szlovénia a 2014-2020 közötti időszakra a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap keretében már jóváhagyott 56 millió eurón (17,5 milliárd forint) felül további támogatásra is számíthat - hangsúlyozta.

Vesna Györkös Znidar kijelentette, hogy Ausztria, Németország, Olaszország és a visegrádi négyek is felajánlották segítségüket Szlovéniának, beleértve a humánerőforrást is.

A tárcavezető kiemelte: az uniós határellenőrzési ügynökségtől (Frontex) elemzéshez segítséget kap ugyan Szlovénia, de a rendőrségnek csak más EU-tagországok rendőrei segítenek majd.

A belügyminiszter szerint a Frontexnek Görögországban és Horvátországban kell védenie az EU külső határait a migrációs nyomással szemben.

"Szlovénia nem lesz gyűjtőpont, mert Szlovénia nem külső határ" - jelentette ki.

Azon újságírói kérdésre, hogy ezek a gyűjtőpontok létrejöhetnek-e Macedóniában és Szerbiában, Avramopulosz úgy válaszolt, hogy nem, mert gyűjtőpontok csak uniós országokban épülhetnek. Olaszországban és Görögországban már vannak erre törekvések és Törökországgal is jól haladnak a tárgyalások - tette hozzá.

Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár még szerdán bejelentette, hogy az Európai Bizottságtól és a többi uniós tagállamtól is támogatást kértek a migrációs válság kezeléséhez.

Az uniós biztos a belügyminiszteren kívül találkozott Miro Cerar kormányfővel is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×