eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az eddigi legnagyobb migránscsoport érkezett Szlovéniába

Az eddigi legnagyobb migránscsoport érkezett csütörtök hajnalban Szlovéniába, a rendőrség becslése szerint két-háromezer ember lépett be Horvátországból a rigoncei átkelőhelynél. Szlovénia rendőrségének létszámbeli megerősítését kérte az Európai Uniótól a menekültfolyam mederben tartása érdekében.

Szerda este 1500 migráns érkezett a Rigoncétól északkeletre lévő bizeljskói átkelőhöz, őket a dobovai befogadóközpontba irányították. A hajnalban érkezett nagy csoport egyelőre Rigonce környékén marad.

Mindkét csoport úgy érkezett a szlovén határra, hogy a horvát hatóságok előzetesen nem értesítették szlovén kollégáikat - közölte a Novo Mestó-i rendőrség szóvivője.

Mostanra a rigoncei lett a migránsok fő átkelőhelye a horvát-szlovén határon. A horvát hatóságok vonaton szállítják őket a határig, onnan pedig gyalog kell átmenniük a kis szlovén faluba. Ezzel párhuzamosan a szlovén-osztrák határon lévő Sentilj a fő kilépési pont Szlovéniából. A sentilji menekültközpontból szerda este körülbelül 2200 migráns indult el Ausztriába. Csütörtökre virradóan azonban Dobovából újabb 1200 embert szállítottak Sentiljbe, így az ottani központban most 1800 menekült van.

Az utóbbi 24 órában több mint 12 ezer migráns érkezett Szlovéniába.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter szerda este a szlovén állami tévének nyilatkozva közölte, hogy Ljubljana más EU-tagországoktól kért segítségül rendőri erőt a menekültfolyam mederben tartása érdekében. A miniszter szerint Ausztria hamarosan le fogja zárni határait a menekültek előtt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×