Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az eddigi legnagyobb migránscsoport érkezett Szlovéniába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eddigi legnagyobb migránscsoport érkezett csütörtök hajnalban Szlovéniába, a rendőrség becslése szerint két-háromezer ember lépett be Horvátországból a rigoncei átkelőhelynél. Szlovénia rendőrségének létszámbeli megerősítését kérte az Európai Uniótól a menekültfolyam mederben tartása érdekében.

Szerda este 1500 migráns érkezett a Rigoncétól északkeletre lévő bizeljskói átkelőhöz, őket a dobovai befogadóközpontba irányították. A hajnalban érkezett nagy csoport egyelőre Rigonce környékén marad.

Mindkét csoport úgy érkezett a szlovén határra, hogy a horvát hatóságok előzetesen nem értesítették szlovén kollégáikat - közölte a Novo Mestó-i rendőrség szóvivője.

Mostanra a rigoncei lett a migránsok fő átkelőhelye a horvát-szlovén határon. A horvát hatóságok vonaton szállítják őket a határig, onnan pedig gyalog kell átmenniük a kis szlovén faluba. Ezzel párhuzamosan a szlovén-osztrák határon lévő Sentilj a fő kilépési pont Szlovéniából. A sentilji menekültközpontból szerda este körülbelül 2200 migráns indult el Ausztriába. Csütörtökre virradóan azonban Dobovából újabb 1200 embert szállítottak Sentiljbe, így az ottani központban most 1800 menekült van.

Az utóbbi 24 órában több mint 12 ezer migráns érkezett Szlovéniába.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter szerda este a szlovén állami tévének nyilatkozva közölte, hogy Ljubljana más EU-tagországoktól kért segítségül rendőri erőt a menekültfolyam mederben tartása érdekében. A miniszter szerint Ausztria hamarosan le fogja zárni határait a menekültek előtt.