Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerdán is hatezer migráns érkezhet Szerbiába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korábbi napokhoz hasonlóan szerdán is mintegy hatezer migráns érkezhet Macedóniából Szerbiába, akik néhány órán belül már a horvát határnál fekvő Berkasovónál lehetnek - jelentette ki a szerb-horvát határ melletti településen Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter, majd hozzátette: országa minden migránsnak segít, élelmiszert, gyógyszert, takarókat és vizet biztosít mindazoknak, akik áthaladnak Szerbián.

A Blic című belgrádi napilap honlapjának beszámolója szerint a politikus kiemelte, hogy a határlezárás csak lassítja a migránsok mozgását, és kilátástalan helyzetbe hozza a Közel-Keletről érkezőket, ami feszültségekhez és összeütközésekhez vezethet.

Aleksandar Vulin szerint a migránsválságra naponta kell válaszolni, és nem különböző terveket gyártani, mint a szomszédos országok teszik. "Az A, B, C, D tervük is (.), és nem tudom, lesz-e elegendő betűjük mindazokra a tervekre, amelyek kudarcba fulladtak vagy amelyeket megváltoztattak" - utalt Horvátország migrációs válságkezelési terveire a miniszter. Hozzátette: Szerbia nem készít ilyen terveket, hanem a lehető legmagasabb színvonalon válaszol a helyzetre.

A horvát hatóságok szerdán többször is beengedtek a területükre több ezer embert, pontosabban a migránsok megkerülték vagy eltolták a rendőrségi kordont, a határőrök pedig nem tudták őket megállítani, így inkább elengedték az embereket. A horvát hatóságok egyébként kisebb, 50-100 fős csoportokban engedik be Horvátországba a bevándorlókat.