eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Özönlenek a migránsok Horvátországba

Szakadatlanul érkeznek a migránsok Horvátországba, a kelet-szlavóniai sátortáborba, ahonnan a horvát hatóságok vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják őket a szlovén határra - jelentette az Index.hr horvát hírportál szerdán.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 208 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe - hétfő éjféltől kedd 21 óráig csaknem 7000 migráns érkezett.

A horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak. A horvát hatóságok a bapskai határátkelőről csak nagyon lassan, 50-100 fős csoportokban engedik be a migránsokat az országba, és az opatovaci befogadóállomásra viszik őket. Az Index.hr szerint csaknem 3500 ember várta meg ott a szerda reggelt, közülük kora délelőtt, hogy elkerüljék az atrocitásokat, 1500-2000-et a hatóságok már be is engedtek Horvátországba, majd újra lezárták a határátkelőt.

A szlovén rendőrség adatai szerint kedd nulla órától szerda reggelig 11 ezer migráns lépte át a szlovén-horvát határt, egy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 4500 menedékkérő távozott.

A horvát közszolgálati televízió jelentése szerint az éjszaka érkező migránsok közül többen a hideg ellenére, a néhány fokos Szutla folyón átkelve érkeztek szlovén területre. Helyszíni beszámolók szerint a sötétben nem találták meg a folyón átívelő hidat, ezért úgy döntöttek, átgázolnak rajta. Sok volt közöttük a gyerek és a nő, a víz sokaknak a nyakáig ért. A híd mindössze 100 méterrel volt arrébb attól a helytől, ahol átkeltek a folyón.

A magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Azóta Szlovéniában 21 ezer 455 illegális bevándorlót regisztráltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×