eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hollande: nem szabad a szíriai elnököt megerősíteni

Francois Hollande francia államfő szerdán úgy vélte, hogy "semmit nem szabad tenni Bassár el-Aszad (szíriai elnök) megerősítésére".

A francia elnök ezt annak kapcsán mondta, hogy a szíriai államfőt kedden fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában.

"Semmi nem szabad tenni Bassár el-Aszad megerősítésére, aki a probléma gyökereként nem lehet a megoldás" - fogalmazott szerdán Francois Hollande egy párizsi sajtótájékoztatón. "Szeretném azt hinni, hogy Putyin elnök meggyőzte Bassár el-Aszadot arról, hogy minél előbb indítsa el a politikai átmenetet és a lehető leggyorsabban mondjon le a posztjáról" - tette hozzá.

A francia elnök szerint "az orosz beavatkozásnak csak akkor van értelme, ha az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) ellen irányul és lehetővé teszi a politikai átmenetet. Ha Bassár el-Aszad megmentése lenne a célja, akkor nem lehetne rendezni a szíriai kérdést".

A szíriai elnök azután látogatott Moszkvába, hogy orosz légierő négy héttel ezelőtt légicsapásokat indított Szíriában, s az elmúlt 24 órában Moszkva szerint 84 célpontot érintettek a terrorista csoportok körében.

Miközben Oroszország azt hangoztatja, hogy az Iszlám állam és "más terroristák" hadállásait támadja, a nyugatiak és szövetségesei azzal vádolják Moszkvát, hogy kizárólag olyan területek ellen hajtanak végre légicsapásokat, ahol a rezsim az úgynevezett mérsékelt ellenzék ellen offenzívát indított, és ahol az Iszlám Állam nincs jelen.

A szíriai elnökkel történt találkozóján Putyin hangsúlyozta, hogy a szíriai fronton bekövetkezett pozitív fejlemények megteremtik az alapját a hosszú távú politikai rendezésnek, amelybe bevonják az összes szíriai politikai erőt, etnikai és vallási csoportot. A Kreml honlapján a tárgyalásokról megjelent összefoglaló szerint Aszad megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott orosz katonai segítséget. Putyin közölte, hogy Oroszország kész segíteni a politikai rendezésben is, és szorosan együtt fog működni ebben azokkal az országokkal, amelyek békés megoldást szeretnének találni az elhúzódó szíriai konfliktusra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×