Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hollande: nem szabad a szíriai elnököt megerősíteni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Francois Hollande francia államfő szerdán úgy vélte, hogy "semmit nem szabad tenni Bassár el-Aszad (szíriai elnök) megerősítésére".

A francia elnök ezt annak kapcsán mondta, hogy a szíriai államfőt kedden fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában.

"Semmi nem szabad tenni Bassár el-Aszad megerősítésére, aki a probléma gyökereként nem lehet a megoldás" - fogalmazott szerdán Francois Hollande egy párizsi sajtótájékoztatón. "Szeretném azt hinni, hogy Putyin elnök meggyőzte Bassár el-Aszadot arról, hogy minél előbb indítsa el a politikai átmenetet és a lehető leggyorsabban mondjon le a posztjáról" - tette hozzá.

A francia elnök szerint "az orosz beavatkozásnak csak akkor van értelme, ha az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) ellen irányul és lehetővé teszi a politikai átmenetet. Ha Bassár el-Aszad megmentése lenne a célja, akkor nem lehetne rendezni a szíriai kérdést".

A szíriai elnök azután látogatott Moszkvába, hogy orosz légierő négy héttel ezelőtt légicsapásokat indított Szíriában, s az elmúlt 24 órában Moszkva szerint 84 célpontot érintettek a terrorista csoportok körében.

Miközben Oroszország azt hangoztatja, hogy az Iszlám állam és "más terroristák" hadállásait támadja, a nyugatiak és szövetségesei azzal vádolják Moszkvát, hogy kizárólag olyan területek ellen hajtanak végre légicsapásokat, ahol a rezsim az úgynevezett mérsékelt ellenzék ellen offenzívát indított, és ahol az Iszlám Állam nincs jelen.

A szíriai elnökkel történt találkozóján Putyin hangsúlyozta, hogy a szíriai fronton bekövetkezett pozitív fejlemények megteremtik az alapját a hosszú távú politikai rendezésnek, amelybe bevonják az összes szíriai politikai erőt, etnikai és vallási csoportot. A Kreml honlapján a tárgyalásokról megjelent összefoglaló szerint Aszad megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott orosz katonai segítséget. Putyin közölte, hogy Oroszország kész segíteni a politikai rendezésben is, és szorosan együtt fog működni ebben azokkal az országokkal, amelyek békés megoldást szeretnének találni az elhúzódó szíriai konfliktusra.