Gyalog indult el egy osztrák befogadóállomásról mintegy ezerötszáz migráns

InfoRádió / MTI
2015. október 21. 17:29
Mintegy ezerötszáz menekült áthatolt a rendőrségi kordonokon szerdán az ausztriai Spielfeldnél található befogadóállomáson és gyalog elindult Graz felé - közölte a helyi rendőrség.

Fritz Grundnig rendőrségi szóvivő az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy szerda délelőtt mintegy kétezren érkeztek Szlovéniából a spielfeldi befogadóállomásra és ott ellenőrzésen és regisztráción estek át. Az osztrák hatóságok folyamatosan szállították az érkezőket autóbuszokkal szükségszállásokra, azonban egyesek valószínűleg túl hosszúnak találták a várakozást, ezért a rendőrségi zárlatot áttörve elindultak északi irányban a B67-es főúton Graz irányában.

A rendőrök megpróbálták rábeszélni őket, hogy forduljanak vissza, de amikor nem tudták őket megállítani, arra törekedtek, hogy a menet ne tudjon felmenni az autópályára. A gyalogos tömeget rendőrségi járőrkocsik és a levegőben helikopterek kísérik.

A stájerországi rendőrség néhány órával később azt közölte, hogy a gyalog útnak indulók egy része visszafordult. Feltehetően azért indult el a tömeg, mert téves értesüléseik voltak arról, hogy milyen messze van a német határ. Amikor rájöttek, hogy még több száz kilométerre vannak a német-osztrák határtól, visszafordultak - magyarázta a szóvivő. A menet nagy része a főúton tovább haladt, helyenként teljes szélességében elfoglalva az útpályát.

A spielfeldi befogadóközpontban időközben normalizálódott a helyzet. Az állomásra folyamatosan érkeznek a menedékkérők Szlovénia felől, őket folyamatosan szállítják tovább Ausztria különböző részeibe szükségszállásokra - jelentette az osztrák hírügynökség.