Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Angela Merkel bizonyítványt kapott pártjának tagságától

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban a menekültválság kezelése körüli viták ellenére a konzervatív CDU-ban továbbra is kiemelkedő Angela Merkel pártelnök-kancellár támogatottsága, egy szerdán ismertetett felmérés szerint a politikus pártelnöki munkájával a tagság 82 százaléka, kormányfői munkájával pedig 86 százaléka elégedett.

A Forsa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a CDU tagságának 81 százaléka azt szeretné, ha a következő, 2017-es parlamenti (Bundestag-) választáson ismét - negyedszer is - Angela Merkel lenne a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU közös kancellárjelöltje.

Angela Merkel utódaként a kancellári pozícióban elsősorban Wolfgang Schäuble jöhet szóba, a CDU tagságának 33 százaléka a jelenlegi pénzügyminisztert látná szívesen Merkel után a kormányfői tisztségben. A második helyen 31 százalékkal Ursula von der Leyen védelmi miniszter áll, a harmadik 29 százalékkal Julia Klöckner, a párt Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetője.

A menekültügy körüli vitában a testvérpárt vezetője, Horst Seehofer bajor miniszterelnök álláspontját a CDU-tagok 33 százaléka támogatja, míg Merkel irányvonalát 57 százalék helyesli. A CDU tagjainak 75 százaléka szerint nem fenyegeti az uniópártok egységét Merkel és Seehofer vitája.

A menekültválságtól függetlenül már az év eleje óta vita zajlik a CDU-ban arról, hogy kell-e Németországnak külön bevándorlási törvény. Ez lesz a decemberi pártkongresszus egyik fő témája. A tagság 76 százaléka egyetért azzal, hogy külön törvényben szabályozzák a bevándorlást - mutatta ki a Forsa a Stern magazin megbízásából készített, a CDU tagságára nézve reprezentatív felméréssel, amelyet október 13. és 15. között készítettek 1012 párttag megkérdezésével.

A CDU-hoz mindig is a biztonságra törekvő, óvatos, inkább korlátozó jellegű bevándorlás- és menekültpolitika állt közel, az Angela Merkel által képviselt nyitottság így szokatlan a legnagyobb német konzervatív politikai erőtől. A nem szokványos vonalvezetés szélsőséges érzelmeket, sok bírálatot és heves tiltakozást, de lelkesedést is kiváltott a konzervatív érzelmű németek körében, és úgy tűnik, ez megmutatkozik a CDU taglétszámának alakulásában is. Az ntv hírtelevízió szerdai értesülése szerint szeptemberben az átlagosnál jóval többen, 1528-an léptek ki a pártból, ugyanakkor 1135-en beléptek, ami szintén soknak számít.

A menekültválság "megmozgatja a pártot" - magyarázta az adatokat egy szóvivő, aki szerint azonban új trendről még korai lenne beszélni, mert a taglétszám csökkenése már régóta tartó folyamat.

Az idén júliusban 961-en léptek ki és 728-an csatlakoztak a CDU-hoz, augusztusban pedig 829-en adták vissza a tagkönyvüket és 606-an léptek be a pártba.

A CDU-nak jelenleg 449 735 tagja van. A pártnak 1990-ben még csaknem 800 ezer tagja volt. A létszám 2011-ben süllyedt 500 ezer alá.