Szijjártó: Magyarország támogatja Törökország EU-csatlakozási tárgyalásainak gyorsítását

InfoRádió / MTI
2015. október 20. 14:32
Magyarország támogatja Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak és a török vízumliberalizációnak a gyorsítását, hiszen az Ankarával való együttműködés kulcsfontosságú az Európát sújtó menekültválság kezelésében - közölte kedden telefonon az MTI-vel Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az Ahmet Davutoglu török kormányfővel és Feridun Hadi Sinirlioglu török külügyminiszterrel Ankarában folytatott tárgyalásainak fő témája a bevándorlás kérdése volt.

Emlékeztetett arra, hogy Törökország a világon a legtöbb menekültet befogadó ország, és "egyúttal az európai bevándorlási válság kezelésének kulcsországa", hiszen ha Ankara nem látná el a menekültek millióit, akkor az egy kezelhetetlen migrációs nyomást jelentene Európára. Magyarország ezért szorgalmazza, hogy minél előbb állapodjon meg az Európai Unió és Törökország egy olyan akciótervről, amelynek keretében rögzítenék, hogy Ankara milyen támogatást és együttműködést vár a több millió menekült ellátásáért cserébe.