Otthon töltheti le a börtönbüntetését Oscar Pistorius

Infostart
2015. október 20. 20:47
Kiengedték a börtönből hétfő este a barátnője meggyilkolása miatt tavaly öt év szabadságvesztésre ítélt dél-afrikai paralimpiai bajnokot. Oscar Pistorius büntetése hátralévő részét is le kell töltenie, de házi őrizetben.

A mindkét lábán amputált Oscar Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel lőtte agyon 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

A dél-afrikai paralimikon tárgyalása hosszú ideig elhúzódott, az ítélethozatalra tavaly augusztusban került sor.

Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

Pistoriust tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre. Most azonban kiengedték a börtönből. További büntetését a nagybátyja házában fogja tölteni Pretoria Waterkloof nevű elit külvárosi negyedében. Szabadon engedése feltételéül szabták, hogy - bár ismert a fegyverek iránti vonzalma - nem birtokolhat fegyvert és pszichoterápiás kezelésnek kell alávetnie magát. Korlátozzák a mozgását, illetve azoknak az embereknek a körét, akikkel kapcsolatba léphet. Az elítélt paralimpikon nem fogyaszthat szeszes italokat, és a rendőrség a nap bármelyik szakában váratlanul kérhet tőle vérmintát.

"Egyáltalán nem érdekel, hogy Oscar szerint mi történt, a helyzeten ez semmit nem változtat. Ettől még nem kapom vissza a lányomat" - fogalmazott még tavaly June Steenkamp, az áldozat édesanyja, aki most férjével együtt beleegyezett Pistorius háziőrízetbe vételébe

A mindkét lábán amputált Pistorius - akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek - 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4x4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Pistorius egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik hátramaradt büntetésüket.

Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és azt akarja elérni, hogy a sportolót előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, amiért akár 15 börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. A fellebbviteli tárgyalást november 3-ra tűzték ki.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást