eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megszerezték a parlamenti többséget a liberálisok Kanadában előrejelzések szerint

A CBC és a CTV kanadai televíziók egybehangzó előrejelzése szerint a Justin Trudeau vezette Liberális Párt legyőzte az észak-amerikai országban több mint kilenc éve kormányzó Stephen Harper irányította konzervatívokat a hétfőn megrendezett parlamenti választáson.

A prognózist azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a két legnépesebb kanadai tartományban, Ontarióban és Québecben is bezártak a szavazóhelyiségek.

A szövetségi választások lebonyolításáért felelős független intézmény, az Elections Canada szerint az eddig 36 képviselővel rendelkező liberálisok 174-et szerezhettek meg a 338 mandátumból.

Ez azt jelentheti, hogy a liberálisok megdönthetik a konzervatívok 1984-ben - 111 pluszmandátummal - felállított rekordját.

A prognózisok beigazolódása azt jelentené, hogy a kanadai választók többsége szakítani kívánt a Harper által képviselt fiskális és kulturális konzervativizmussal, a 43 éves Justin Trudeau - a néhai Pierre Trudeau miniszterelnök fia - pedig minden idők második legfiatalabb kormányfője lehet Kanadában.

Harper miniszterelnöknek az olajban gazdag Alberta tartomány székvárosában, Calgaryban mindenesetre sikerült megvédenie parlamenti mandátumát.

Az előrejelzések szerint a konzervatívok alkotják majd az ellenzék vezető erejét az ottawai szövetségi parlamentben, harmadik helyen pedig a szociáldemokrata színezetű új demokraták futnak majd be.

Előrejelzések szerint megszerezték a parlamenti többséget a liberálisok Kanadában

Nagy valószínűséggel megszerezték az abszolút parlamenti többséget a Justin Trudeau vezette liberálisok Kanadában a hétfői választáson a kanadai média egybehangzó előrejelzései szerint.

Az eddig 36 képviselővel rendelkező liberálisok a prognózisok szerint a 338 mandátumból több mint 170-et tudhatnak majd a magukénak. Ezzel az Elections Canada független választási testület adatai szerint megdönthették a konzervatívok 1984-ben felállított - 111 többletmandátumot hozó - rekordját.

A még nem végleges eredmények fényében a 43 éves Justin Trudeau, volt általános iskolai tanár, a modern Kanada atyjának tekintett néhai Pierre Trudeau miniszterelnök fia alakíthat kormányt az észak-amerikai országban. Megválasztása a szociális jólétre hangsúlyt fektető liberális hagyományhoz való visszatérést jelenti a csaknem egy évtizede tartó konzervatív kormányzás után.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×