eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Királyi pompával fogadták a kínai elnököt Londonban

Királyi pompával fogadták kedden Londonban Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki állami látogatásra, vagyis a brit uralkodó vendégeként érkezett feleségével a brit fővárosba.

Az elnöki házaspárt szállodájából Károly trónörökös és hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő kísérte a ceremoniális fogadtatás helyszínére, a királyi lovas testőrség laktanyájához, ahol II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg, valamint David Cameron miniszterelnök és kormányának több tagja várta a kínai elnököt.

A laktanya felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en a brit hadsereg 1100 fős alakulata tartott díszszemlét, miközben a közeli Green Parkban 41 díszlövéssel üdvözölték a kínai vendéget.

Hszi Csin-ping és a királynő ezután hintón hajtatott a Buckingham-palotához. Az elnöki házaspár keddtől a hivatalos program végéig az első számú londoni királyi palotában lakik.

Ilyen külsőségek közepette legutóbb Barack Obama amerikai elnököt fogadták Londonban 2011-ben.

Az Admiralitás és a palota között húzódó, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárútnál - ahol a királynő és a kínai elnök hatlovas hintója végighajtatott - több tízezren sorakoztak fel, köztük tüntetők és ellentüntetők. A Mall egyik oldalán az Amnesty International emberi jogi szervezet rendezett tiltakozó demonstrációt, elsősorban azért, mert véleménye szerint a brit kormány a kínai elnökkel tervezett tárgyalásokon nem kívánja hangsúlyosan szóba hozni az emberi jogok kínai helyzetét.

Philip Hammond brit külügyminiszter ugyanakkor ezt határozottan cáfolta. A BBC televíziónak kedden kijelentette: "közkeletű tévedés", hogy a Kínával fenntartott kapcsolatokban választani kell az üzleti együttműködés fejlesztése és az emberi jogi aggályok kifejtése között. Hammond szerint a brit fél fel is használja az elnöki látogatás nyújtotta lehetőséget arra, hogy a kínai partnerek számára "kényelmetlen" ügyeket is felvessen.

A tiltakozó demonstrációval szemben, a sugárút másik oldalán Nagy-Britanniában tanuló kínai diákok ezrei tartottak rokonszenvtüntetést Hszi Csin-ping mellett. Az egymással hangpárbajt vívó két csoportot a rendőrség gondosan távol tartotta egymástól.

A kínai elnök látogatásának idején a két ország várhatóan 30 milliárd font (csaknem 13 ezer milliárd forint) értékű kereskedelmi és beruházási szerződéscsomagot ír alá.

A látogatást beárnyékolja ugyanakkor, hogy brit acélipari vállalatok az utóbbi napokban egymás után jelentenek be többezres leépítéseket és gyárbezárásokat, rendre arra hivatkozva, hogy nem tudnak versenyezni a dömpingszerűen olcsó kínai acéllal.

A Tata nehézipari csoport éppen kedden jelentette be, hogy 1200 alkalmazottat bocsát el angliai és skóciai üzemeiből. A cég szintén azzal indokolta a döntést, hogy a világpiacot elárasztó olcsó kínai acél miatt a mélybe zuhantak az árak.

A brit kormány jelezte, hogy David Cameron miniszterelnök a kínai acéldömping kérdését is felveti, amikor szerdán a Downing Streeten fogadja a kínai államfőt.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×