Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Iraki erők visszafoglalták Baidzsit és a közeli olajfinomítót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Iraki kormánycsapatok síita milíciák támogatásával kedden kiűzték az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseit az ország legnagyobb olajfinomítójának területéről és visszafoglalták Baidzsi várost - közölte Jahja Raszul dandártábornok, az iraki fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

Az iraki televízió felvételt tett közzé Baidzsi egyik lakónegyedéről, a felvételen iraki zászlókat lengető katonákat lehett látni a házak tetején, miközben sűrű, fekete füst szállt a levegőben. Egy kereskedelmi műholdas csatorna felvételén pedig a győzelmüket ünneplő katonák megrongált épületek mellett lövéseket adtak le a levegőbe.

Az iraki város Bagdadtól mintegy 250 kilométerre északra fekszik. Tavaly, az IÁ gyors észak-iraki előretörése során esett el. Baidzsi stratégiai fontosságú, hiszen az IÁ kezén lévő Moszul - Irak második legnagyobb városa - felé vezető útvonalon fekszik.

Az iraki katonai támadást egy hete indították. A támadás egy átfogó hadművelet második szakasza volt, amelynek célja az IÁ szélsőségeseinek kiűzése Irak központi, Szaláheddín tartományából.

Áprilisban az iraki kormánycsapatoknak - az amerikai légierő, valamint szunnita és síita milíciák támogatásával - sikerült elfoglalniuk Szaláheddín tartományi székhelyét, Tikritet. Azóta nem tudtak jelentős sikert elérni.