Horvát külügyminiszter: Zágrábnak le kell zárnia határát, ha azt Szlovénia és Ausztria is megteszi

InfoRádió / MTI
2015. október 20. 17:03
Horvátország nem szeretné lezárni határát, de nem lesz más választása, ha azt Szlovénia, Ausztria és Németország is megteszi - mondta Vesna Pusic horvát külügyminiszter kedden újságíróknak Zágrábban.

Kijelentette: minden lehetséges, még az is, hogy Horvátország fizikailag lezárja a horvát-szerb határt, de ezt nem szeretné megtenni.

A külügyminiszter szerint ez "Európa-ellenes, nem hatékony és nem jó megoldás".

Ezzel csak azt érnénk el, hogy keleti szomszédainknál rengeteg ember ragadna, ez pedig senkinek sem érdeke - hangsúlyozta.

A miniszter úgy véli: a fizikai akadály felállítása "ellentétes hatást vált ki és értelmetlen megközelítés", amely a magyar határzárral kezdődött és a folyamatos egymásra mutogatással, valamint a felelősség áthárításával azon országok között, amelyek útba esnek Törökországtól Németországig.

Szerinte a problémát csak közös hozzáállással lehet megoldani, európai uniós szinten.

Ezek az emberek nem akarnak sem Horvátországban, sem Szlovéniában maradni, és megtalálják az utat, hogy eljussanak oda, ahova szeretnének - mondta. Ezért a problémát nem a horvát, a szlovén vagy a magyar határon kell megoldani, hanem görög-török határon - tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire korrekt a horvát hatóságok részéről, hogy olyan helyekre szállítják a migránsokat, amelyekről előtte nem egyeztettek Szlovéniával, és ez valamilyen új terv-e, Pusic azt válaszolta: "a terv mindig ugyanaz, tovább szállítani a menekülteket Törökországból Németországba".