eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dél-Oszétia népszavazást fontolgat az Oroszországhoz való csatlakozásról

Grúzia egyoldalúan elszakadt északi tartománya, Dél-Oszétia népszavazást fontolgat az Oroszországhoz való esetleges csatlakozásról - jelentette be a szakadár köztársaság elnöke hétfőn Moszkvában.

A testvéri Oroszországgal való "újraegyesülés" történelmi lehetősége évtizedekre biztosítaná az ország biztonságát, a köztársaság és a nép sikerét. "A szavazás - amelynek kimenetele nem kétséges - lehetővé teszi majd, hogy egyesítsük népeinket" - mondta Leonyid Tyibilov, miután megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi tanácsadójával.

A déloszét elnök a népszavazás időpontját nem határozta meg, mint mondta, ahhoz még további részleteket kell egyeztetni az orosz vezetéssel.

Moszkva óvatos a kezdeményezést illetően, mivel a Krím félsziget törvénytelen bekebelezése miatt, a déloszét népszavazás és az azt követő csatlakozás tovább nehezítheti nyugati kapcsolatait.

Grúzia két szakadár területe, Dél-Oszétia és Abházia a Moszkvával 2008-ban vívott villámháború nyomán nyilvánította ki függetlenségét, amelyet Oroszországon kívül alig néhány ország ismert el. Mindkét régióban orosz katonai támaszpontok vannak, a világ legtöbb országa és az ENSZ viszont továbbra is Grúzia részének tekinti ezeket a területeket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×