Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dél-Oszétia népszavazást fontolgat az Oroszországhoz való csatlakozásról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Grúzia egyoldalúan elszakadt északi tartománya, Dél-Oszétia népszavazást fontolgat az Oroszországhoz való esetleges csatlakozásról - jelentette be a szakadár köztársaság elnöke hétfőn Moszkvában.

A testvéri Oroszországgal való "újraegyesülés" történelmi lehetősége évtizedekre biztosítaná az ország biztonságát, a köztársaság és a nép sikerét. "A szavazás - amelynek kimenetele nem kétséges - lehetővé teszi majd, hogy egyesítsük népeinket" - mondta Leonyid Tyibilov, miután megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi tanácsadójával.

A déloszét elnök a népszavazás időpontját nem határozta meg, mint mondta, ahhoz még további részleteket kell egyeztetni az orosz vezetéssel.

Moszkva óvatos a kezdeményezést illetően, mivel a Krím félsziget törvénytelen bekebelezése miatt, a déloszét népszavazás és az azt követő csatlakozás tovább nehezítheti nyugati kapcsolatait.

Grúzia két szakadár területe, Dél-Oszétia és Abházia a Moszkvával 2008-ban vívott villámháború nyomán nyilvánította ki függetlenségét, amelyet Oroszországon kívül alig néhány ország ismert el. Mindkét régióban orosz katonai támaszpontok vannak, a világ legtöbb országa és az ENSZ viszont továbbra is Grúzia részének tekinti ezeket a területeket.