Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bősön járt az ENSZ főtitkár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bősi menekülttáborban járt az ENSZ főtitkár. Ban Ki Mun Andrej Kiska köztársasági elnök meghívására négynapos hivatalos látogatáson vett részt Szlovákiában. A menekültközpontban tett látogatása során a világszervezet vezetője elmondta, a menekültválság nem a számokról, hanem elsősorban a szolidaritásról szól.

Ban Ki Mun szombaton érkezett Szlovákiába. A hétvégét a Magas-Tátrában töltötte, ahol Andrej Kiska államfővel találkozott. "Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a főtitkár úr ismét ellátogatott hozzánk. Már harmadik alkalommal teszi tiszteletét nálunk. Látni rajta, hogy nagyon szereti az országunkat" - mondta a szlovák elnök.

Az ENSZ főtitkár hétfőn ellátogatott a Pozsonyi Komenský Egyetemre, ahol díszdoktorrá avatták. Ezt követően fogadta őt Robert Fico miniszterelnök és Peter Pellegrini házelnök, majd Miroslav Lajèák külügyminiszterrel egy az ENSZ megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást is megnyitott. Ban Ki Mun úgy fogalmazott, a szervezet megalakulása óta kulcsfontosságú feladatokat lát el. A világban zajló háborúk alatt rengeteg életet mentettek meg.

A főtitkár útja a szlovák fővárosból a bősi menekültközpontba vezetett, ahol jelenleg 483 migráns tartózkodik. A táborban Robert Kaliòák szlovák és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter várta Ban Ki Munt, aki egy rövid beszélgetést követően üdvözölte az objektumban elszállásolt menekülteket, akik virágcsokorral várták őt.

"A bevándorlás globális üggyé, globális kihívássá vált. Minden országnak nagyon komoly politikai, gazdasági, szociális kihívást jelent elszállásolni ezeket az embereket. Emberek tízezrei sietnek az európai kontinensre, de hiszek abban, hogy ez nem a számokról szól. Ez nem a számok válsága, ez talán a globális szolidaritás válsága" - fogalmazott Ban Ki Mun.

A főtitkár kifejezte háláját Szlovákiának, amiért a menekülttáborban megfelelő ellátást nyújt az ott tartózkodóknak. Ban Ki Mun pozitívan értékelte a szlovák kormány azon lépését, amely szerint az Ausztriával kötött memorandum keretében szabad szálláshelyeket ajánlottak fel a túlzsúfolt ausztriai menekülttáborok mentesítésére. Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy ezek az emberek visszatérhessenek hazájukba.