Átlépte a félmilliót a Görögországba érkezett menekültek száma

InfoRádió / MTI
2015. október 20. 14:01
Átlépte a félmilliót azoknak a menekülteknek és migránsoknak a száma, akik az Égei-tengeren keresztül érkeztek az idén Görögországba - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint az újonnan érkezők száma a tél közeledtével folyamatosan nő, hétfőn több mint nyolcezren keltek át.

"Újabb drámai határt léptünk át, a hétfőn érkezett nyolcezer emberrel számuk elérte az 502 ezret" - mondta Melissa Fleming, az UNHCR szóvivője.

Hozzátette, jelenleg hozzávetőleg 27 500 migráns és menekült várakozik a görög szigeteken.

A szóvivő szerint a legfontosabb Görögországban és Európa más részein, hogy a migránsokat megfelelő körülmények fogadják, e nélkül ugyanis Fleming szavai szerint a menekültek szétosztásáról szóló program - amelyről az Európai Unió szeptemberben döntött - veszélybe kerülhet, és akár meg is bukhat.

Az EU nyugati és északi tagállamaiba tartó embereknek a Balkánon keresztül vezet az útjuk. Mivel Magyarország múlt héten lezárta határát Horvátországgal is, Szlovénia pedig naponta csak korlátozott számú embert enged be a horvát határon, több ezren rekedtek a hideg, esőáztatta határterületeken.

A szlovén kormány kedden bejelentette, olyan törvényt kezdeményezett, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében.