eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma

Brüsszel: Magyarország jelezte a változásokat a horvát és a szlovén határ ellenőrzésében

Magyarország jelezte az Európai Bizottságnak, hogy fokozott ellenőrzést vezet be a horvát határon, és a Schengeni Övezet szabályaival összhangban ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a szlovén határon - közölte hétfőn az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős szóvivője.

Natasha Bertaud hozzátette, hogy a horvát határral kapcsolatban egyébként Magyarországnak nincs bejelentési kötelezettsége, mert a schengeni övezet külső határáról van szó, amelynek ellenőrzése a tagállamok felelőssége, az általuk megfelelőnek vélt módon.

Ezzel összefüggésben a szóvivő tudatta, a bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker politikai álláspontja változatlan: sem kerítéseknek, sem falaknak nincs helyük az unió tagállamaiban.

Bertaud elmondta, hogy Magyarország arról is értesítette a brüsszeli testületet, hogy a szlovén határon visszaállítja a határellenőrzést. Beszámolt arról, hogy Ausztriához és Németországhoz hasonlóan először 10 napra vezethet be határellenőrzést, amelyet további 20 nappal lehet meghosszabbítani, az után pedig maximum még egy hónapig maradhat érvényben az intézkedés.

A szóvivő tudatta, hogy mint a többi ország esetében, Magyarországtól is írásban kérnek majd további tájékoztatást, és annak figyelembe vételével értékelik majd, hogy arányos és szükséges intézkedés-e a határellenőrzés visszaállítása.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője mindezt azzal egészítette ki, hogy a bizottság nem óhajt belebocsátkozni a menekültválság egyes aspektusaival kapcsolatos egymásra mutogatásba és bűnbakkeresésbe.

"Meggyőződésünk, hogy átfogó európai megoldásra van szükség, amelyet minden tagállam támogatni tud, és amely képes megmutatni, hogy Európa valóban képes unióként reagálni" - magyarázta Szkínász.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×