eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Atomenergetikai megállapodást kötött Magyarország Szaúd-Arábiával

Magyarország és a Szaúd-Arábiai Királyság az atomenergia békés célú felhasználásáról kötött együttműködési megállapodást hétfőn írta alá Rijádban - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya az MTI-vel.

A dokumentum aláírásakor Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: a magyar nukleáris szakemberek és az ipar nagy szakmai elismerése, hogy részt vehetnek a szaúdi atomenergetikai programban. Egy ország nukleáris iparának alapját a képzett humán erőforrás jelenléte adja - emelte ki.

Magyarország évek óta nagy hangsúlyt helyez az atomenergia bevezetését tervező országok szakmai segítésére, ami elsősorban a harmincéves üzemeltetési tapasztalat és ötvenéves oktatási, kutatás-fejlesztési gyakorlat átadását jelenti - fejtette ki Seszták Miklós.

A közlemény szerint Magyarország nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy Szaúd-Arábia a jelentős nukleáris iparral rendelkező beszállító országok - Franciaország, Kína, Dél-Korea és az Oroszországi Föderáció - mellett Magyarországgal is atomenergetikai együttműködést kezdeményezett 2012-ben. A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területén a tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére, képzési programok, közös kutatócsoportok szervezésére és műszaki segítségnyújtásra.

A Szaúd-Arábiai Királysággal kötött megállapodás, a makrogazdasági stabilitás fenntartását és a gazdasági növekedést serkentő, 2011-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának mérföldköve, amely számos új területen való együttműködés számára nyithat utat - emelte ki a közleményben az NFM.

Ismertetik azt is, hogy a látogatás alkalmával az MVM OVIT Zrt. vegyesvállalat alapításáról szóló megállapodást írt alá a szaúdi Arabian International Company acélszerkezet-gyártó társasággal. Az együttműködés lehetővé teszi a cégek számára, hogy a jövőben elindulhassanak a helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken.

Szaúd-Arábia piacára lép a magyar villamostávvezeték-építő

Vegyes vállalatot alapít, és ezzel belép Szaúd-Arábia energetikai piacára az MVM OVIT Zrt. - jelentette be a villamostávvezeték-építő társaság hétfőn.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a magyar társaság partnere a szaúd-arábiai Arabian International Company (AIC) acélszerkezet-gyártó cég. A két fél vegyes vállalata által lehetővé válik a zrt. számára hogy nagyfeszültségű hálózatlétesítési, helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken vehessen részt, és amennyiben elnyeri a megbízást, fővállalkozói konstrukcióban valósíthassa meg a projekteket.

A közleményben utalnak arra, hogy a magyarországi áramátviteli hálózat fejlesztési programjának lezárultával az OVIT az exportlehetőségek felkutatására és külpiaci szerepvállalásának bővítésére koncentrál. Ezt a változást jól mutatják Skóciában és Németországban megvalósított távvezetéki projektek (2012), illetve Csehországban elvégzett hálózatfelújítási (2013) és jordániai kilométeres távvezeték-építési munkák (2014).

A zrt. egyebek között a hálózatlétesítési szolgáltatások területén folyamatosan vizsgálja a közel-keleti országok energetikai piacán megnyíló lehetőségeket. Az elemzések azt mutatták, hogy a Közel-Kelet egyik legfontosabb piaca a Szaúd-Arábiai Királyság mérete, fejlődési üteme és regionális gazdasági szerepe okán.

A közleményben kitérnek arra, hogy a szaúd-arábiai gazdasági szabályozás szerint fővállalkozóként az MVM OVIT Zrt. meghatározó szolgáltatásait jelentő távvezeték- és alállomás-építési tevékenységet minimum 25 százalékos helyi tulajdoni hányad bevonásával lehet végezni. A magyar cég ezért piacfeltárást követően az AIC-t választotta partnerül, mert az együttműködés stratégiai versenyelőnyt ígért: az AIC négy telephelyen évi 270 000 tonna gyártókapacitással rendelkezik, a világ 13 országában van jelen.

A vegyes vállalat alapításának rijádi aláírásakor képviseltették magukat mindkét ország gazdasági vezetői, jelen volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a szaúd-arábiai minisztériumok vezetői és a királyság üzleti életének meghatározó képviselői - írták a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×