eur:
393.33
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Újabb migránsok érkeztek a horvát-szlovén határ szlovén oldalára

Migránsok egy újabb, mintegy 300 fős csoportja érkezett vasárnap délelőtt a horvátországi Csáktornyáról a Muraszerdahely-Petesháza horvát-szlovén határátkelőhely szlovén oldalára, Petesházára - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Már szombaton este is érkezett 300 migráns a szlovén oldalon felállított regisztrációs táborba, a menekülteket a szlovén hatóságok folyamatosan továbbszállítják Ausztria felé.

A hét, menekültekkel teli busz a szlovén területig szállította a migránsokat, így nem kellett átgyalogolniuk a két országot elválasztó Mura folyó hídján.

A szlovén hatóságok egy tábori ágyakkal teli sátrat állítottak fel a fogadásukra, azonban az előző csoportnak sem a fűtetlen sátorban kellett töltenie az éjszakát, ott csak néhány órára helyezik el őket.

Egy szíriai fiatalember az MTI tudósítójának azt mondta, hogy neki nem Németország, hanem Ausztria az úti célja, mert a hozzátartozói már ott élnek.

Egy másik, az iraki Moszulból származó kurd férfi arról beszélt az MTI tudósítójának, hogy korábban az iraki hadseregben szolgált, és amikor az iszlamista fegyveresek Moszulra támadtak, súlyosan megsebesült. Szavai alátámasztására megmutatta a golyók ütötte nyomokat is a vállán, illetve egy robbanás okozta sérülést a lábfején. Közlése szerint neki sem Németország, hanem az Egyesült Királyság az úti célja, mert ott élnek rokonai.

A szlovén hatóságok felállítottak egy másik regisztrációs tábort is, közvetlenül a magyar határ szomszédságában, a rédicsi határátkelő szlovén oldalán.

Ugyanakkor, az ideiglenes WC-kkel is ellátott táborban, ahová az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is kitelepült, vasárnap délelőtt nem volt senki.

Egy szlovén rendőr az MTI-nek azt mondta, hogy egész nap üres a tábor és nem is várnak menekülteket.

A rédicsi szlovén-magyar határátkelőnél az MTI tudósítóját nem állították meg ellenőrzés céljából a magyar rendőrök, a határpontot a schengeni rend szerint, megállás nélkül lehetett átlépni.

Több száz migráns várakozik a szerb-horvát határon

Több száz migráns várakozik arra Szerbiában, hogy folytathassa útját Horvátország, majd Szlovénia felé, a Blic című belgrádi napilap internetes oldalának beszámolója szerint vasárnap délelőtt körülbelül 20 autóbusz várt arra, hogy átengedjék a szerb-horvát határon.

A magyar-horvát zöldhatár lezárását követően Horvátország Szlovénia felé irányítja a migránsokat, Ljubljana azonban bejelentette, hogy naponta csupán 2500 embert tud fogadni, ami jelentősen lelassította a migránsok mozgását, hiszen így lassabban engedik őket át a határon, és a közeli, opatovaci táborban is hosszabb időt kell eltölteniük arra várva, hogy továbbszállítsák őket.

A migránsok egyelőre nem tartózkodnak néhány napnál tovább Szerbiában, de az ország felkészült arra az esetre is, ha jelentősen meghosszabbodna az itt-tartózkodási idő - jelentette ki Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár vasárnap a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

A magyar-horvát és a magyar-szerb határon felállított kerítésre utalva kiemelte: a határfalak emelése nem jelent megoldást, azok nem tudják megállítani a migránsokat az Európai Unióba vezető úton. Hozzátette, hogy a legújabb, a magyar-horvát zöldhatáron épített határzár sem fogja jelentősen megváltoztatni a migránsok útját, mert - mint fogalmazott - azokat, akik a háború elől menekülnek, semmilyen fal nem állíthatja meg.

A legfrissebb adatok szerint Szerbiában az idei esztendőben több mint 230 ezer migránst regisztráltak, a legtöbbet a szerb-macedón határon található Presevóban.

A szlovének csak lassan fogadják a migránsokat


Amióta Horvátország életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet a menedékkérőket a magyar határra, mindössze háromezren hagyták el Horvátországot - közölte a horvát sajtó vasárnap.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szombaton a sajtónak úgy nyilatkozott: Ljubljana 2500 migránst tud fogadni naponta, de az sem baj, ha kétszázzal több, majd hozzátette: a horvát hatóságok eddig tartják magukat a megbeszéltekhez.

Vasárnap a szerb-horvát határon lévő opatováci befogadóállomásról Csáktornyára egy újabb vonat érkezett tele migránsokkal.

Sefic kijelentette: az áteresztés üteme attól függ majd, hogy Szlovéniában milyen gyorsan tudják lefolytatni a regisztrációt, valamint, hogy mennyi bevándorlót tudnak Ausztria felé irányítani.

A szlovén kormány szombaton elrendelte a hadsereg határra vezénylését is, a tényleges katonai közreműködésre azonban csak abban az esetben lesz szükség, ha a migránsok ellenőrizetlenül, a zöldhatáron próbálnának meg Szlovéniába jutni. A hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben.

Azokat a migránsokat, akik szombaton lépték át a szlovén-horvát határt, a szlovén hatóságok az osztrák határ melletti Sentilj tranzitközpontba szállították, ahol gyalogos-csoportokban, ellenőrzötten engedték őket Ausztria felé. A tranzitközpont fűthető sátrakból áll, és 2000 fő befogadására alkalmas.

A nemzeti védelmi szolgálat szerint Szlovénia jelenleg 5 napra elegendő élelmiszertartalékkal rendelkezik több ezer menekült ellátására.

Miro Cerar miniszterelnök arról beszélt, hogy a migránshullám anyagilag megterhelő Szlovénia számára, ezért az Európai Unióhoz fordul segítségért.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 193 ezer 668 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe - szombat éjféltől reggel 9 óráig 886 migráns érkezett, akiket az opatováci sátortáborba szállítottak, ahol jelenleg további négyezren tartózkodnak.

Szombaton egész nap 6415 migráns lépte át a szerb-horvát határt.

Nem megerősített forrásokra hivatkozva a horvát sajtó arról tájékoztatott, hogy a Görögországból vasárnap reggel újabb 10 ezer migráns indult el Szerbia irányába Õk akár már hétfőn Horvátországba érkezhetnek.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×