eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Terroristagyanús embereket vettek őrizetbe Isztambulban

Mintegy ötven embert vettek őrizetbe a hatóságok az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel való kapcsolat gyanújával Törökország legnépesebb városában, Isztambulban - közölte az Anadolu török állami hírügynökség vasárnap.

A rendőrség közlése szerint a hajnali órákban tizenhét helyszínen hajtottak végre razziákat, amelyekben ötven külföldi gyanúsítottat vettek őrizetbe. A török hírügynökség nem közölte, milyen nemzetiségűek a gyanúsítottak, csak azt, hogy az utóbbi időben érkeztek Törökországba azzal a céllal, hogy Szíriába és Irakba utazzanak tovább. Hozzátette, a hatóságok érkezésük óta megfigyelés alatt tartották őket.

Az október 10-i ankarai békemeneten elkövetett kettős öngyilkos merényletben a legutóbbi hivatalos adatok szerint 98-an haltak meg. A merénylet napján összesen 508 sebesültet szállítottak kórházba, közülük 317-en térhettek haza az orvosi ellátás után. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök korábban közölte, hogy az Iszlám Állam dzsihadista csoport az ankarai merénylet fő gyanúsítottja, de nem zárta ki kategorikusan a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) érintettségét sem, amely július végén újrakezdte fegyveres harcát a török biztonsági erők ellen, miután a török légierő észak-iraki állásainak bombázásába kezdett. Törökország állítása szerint az Iszlám Állam állásait is támadja harci repülőivel, illetve ezzel is indokolja a júliusban indított légi hadjáratot.

Ankara szigorította a Szíriával 910 kilométer hosszú közös határának ellenőrzését annak érdekében, hogy megakadályozza az IÁ szélsőségeseinek átjárását.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×