eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mozgósítják a szír lakosokat a szélsőséges szervezetek

Az általuk uralt szíriai területek helyi lakosainak mozgósításába kezdett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának számító an-Nuszra Front és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet - közölte Igor Konasenkov dandártábornok, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap.

Az an-Nuszra Front Idlíb és Hama tartományban kényszeríti a férfi lakosokat a mobilizációra. Azzal fenyegetik őket, hogy lelövik családtagjaikat, ha nem tesznek eleget a mozgósítási utasításaiknak - mondta a dandártábornok. Hozzátette, a szíriai kormányerők északi és észak-keleti előrenyomulása miatt rengeteg fegyveres menekül el a szélsőségesek soraiból. Az Iszlám Állam uralta Rakka tartományban pedig a dzsihadisták bejelentették a férfi lakosság tömeges mobilizációját.

Konasenkov szerint a két terrorszervezet eközben harcba kezdett egymással az irányításuk alatt lévő anyagi forrásokért. Az elfogott rádióadásokra hivatkozva közölte, az IÁ három támadást is végrehajtott robbanószerekkel megrakott gépjárművekkel az an-Nuszra parancsnokai ellen.

Szavai szerint az IÁ vezetése továbbá azt követeli a parancsnokaitól, hogy növeljék az robbanószerkezetekkel felszerelt gépjárművek számát a fő közlekedési útvonalakon és a településeken a közeledő szíriai hadsereg feltartóztatásának céljából.

Az orosz légierő a nap folyamán folytatta hadműveleteit Hama, Latakia, Damaszkusz és Aleppó körzeteiben, a harci repülők 39 bevetést hajtott végre és 51 célpontot semmisítettek meg.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×