eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Merkel a török vízumkönnyítési tárgyalások gyorsítását ajánlotta fel

Támogatását ajánlotta fel a Törökországgal folyó vízumkönnyítési tárgyalások gyorsításához Angela Merkel vasárnap Isztambulban, ha cserébe Törökország gyorsítja az illegális határátlépők visszafogadásáról szóló egyezmény életbe lépését.

A német kancellár Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tartott találkozója után, kettejük közös sajtótájékoztatóján elmondta: felajánlotta, hogy támogatja "a gyorsított vízumkiadási folyamatot". Cserébe azt szeretné, ha Törökország gyorsítaná az Európai Unió területére illegálisan belépettek visszafogadását szabályozó egyezmény életbe léptetését. Kijelentette azt is: megérti, hogy Törökországnak "több pénzre" van szüksége, s hozzátette, hogy Németország "kiveszi a részét" a támogatásból.

Merkel támogatását fejezte ki amellett is, hogy a Törökország és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások újabb fejezetei nyílhassanak meg.

Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az EU-ba tartó migránsok. A német kancellár látogatásának célja elnyerni Törökország segítségét az Európai Uniót és Németországot sújtó menekültválság enyhítéséhez.

A török állampolgárok jelenleg csak érvényes vízummal utazhatnak a schengeni térségbe. Az unió 2013-ban párbeszédet kezdett a török kormánnyal a vízumkiadás könnyítéséről. Törökország cserében visszafogadja az EU területére illegálisan belépetteket kitoloncolásuk esetén. A nem török állampolgárokra vonatkozóan az egyezmény egy későbbi időpontban lépne életbe.

Ahmet Davutoglu kijelentette: reméli, hogy a visszafogadási egyezmény a korábban tervezett 2017 helyett már 2016 júliusában érvénybe léphet a nem török állampolgárok hozzátartozóira vonatkozóan. Reményét fejezte ki emellett, hogy ismét "lökést kapnak" a csatlakozási tárgyalások. Davutoglu örömét fejezte ki az EU-nak a menekültügyhöz való "jobb hozzáállása" miatt. "Sajnálatos módon a nemzetközi közösség magára hagyta Törökországot ezzel a teherrel. Örülünk, hogy most jobb a hozzáállásuk. Ez (...) nagyon fontos előrelépés" - mondta a török kormányfő.

A hivatalos adatok szerint Törökország csak Szíriából és Irakból 2,5 millió menedékkérőt fogadott be eddig. A török kormány hárommilliárd euró pénzügyi segítségnyújtást kért ellátásukra, ez háromszor annyi, mint amennyit az EU eddig felajánlott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×