Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zeman visszautasította a cseh táborokat ért bírálatokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Milos Zeman cseh államfő szombaton visszautasította a csehországi menekülttáborokban uralkodó állapotok bírálatát, amelyet a héten előbb Anna Sabatová cseh emberi jogi biztos, majd Nils Muiznieks, az Európai Bizottság emberi jogi biztosa fogalmazott meg.

Mindketten azt állították, hogy a migránsok életkörülményei a táborokban siralmasak, és a gyerekek rosszabb körülmények között élnek, mint a csehországi börtönök foglyai. A súlyos hiányosságokat a cseh ombudsmani hivatal munkatársai a Prágától mintegy 60 kilométerre északra fekvő Belá-Jezová táborban tett látogatásuk alkalmával állapították meg.

"A menekültek életkörülményei - összehasonlítva azzal a helyzettel, amelyben hazájukban éltek - jelentősen javultak. Úgy vélem, hogy ez teljességgel elegendő" - szögezte le Zeman abban az interjúban, amelyet a parlamentnilisty.cz hírportál hozott nyilvánosságra szombaton.

Belá-Jezovában jelenleg mintegy 400 külföldi felnőtt és 100 gyerek van. Sabatová rámutatott: a szülőket a gyermekeik előtt alázzák meg, amikor megbilincselve valahová elszállítják őket, és a táborban négy méter magas drótkerítés mögött tartják a menekülteket.

A biztos elégtelennek minősítette a táborban uralkodó szociális és higiéniai állapotokat. Emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a menekültek továbbra is tornateremben vannak elhelyezve, és minden este fegyveres rendőrök - nem egyszer kutyákkal - húzzák ki a menekülteket az ágyukból, hogy megszámlálják őket. A hatósági vizit idejére a gyerekeket szintén fel kell ébreszteni.

"A menekültek gyermekei a szokásos orvosi ellátásban részesülnek, elegendő ételt kapnak, melegben vannak és jól fel vannak öltözve" - jelentette ki a cseh államfő. Megjegyezte: az ombudsmanok, ahogy már megszoktuk, ismét nincsenek jól informálva.

Az európai uniós emberi jogi biztos felszólította Csehországot, hogy a hatóságok azonnal hozzanak intézkedéseket a menekülttáborban uralkodó állapotok javítására. A tábort üzemeltető belügyminisztérium viszont azt állítja, hogy "az előírásnak megfelelő" körülmények uralkodnak.

Milos Zeman bírálta az EU-csúcstalálkozó állásfoglalását is a szíriai állapotok megoldásáról. Az EU szerint Szíriában csak azután lehet békét teremteni, miután Bassár el-Aszad elnök távozik hivatalából.

Bassár el-Aszad távozásának egyetlen módja a szabad választások megtartása, "a beavatkozás politikája" már korábban is csődöt mondott például Irakban vagy Líbiában, ezért nem kellene alkalmazni. "Nem látok semmi okot arra, hogy megismételjük ezeket az értelmetlenségeket" - húzta alá a cseh államfő.