Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törökország le fogja lőni a légterét megsértő gépeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törökország le fogja lőni a légterét megsértő harci repülőgépeket - közölte Ahmet Davutoglu miniszterelnök szombaton, egy nappal azután, hogy a NATO-tagország lelőtt egy ismeretlen eredetű drónt a szíriai határ mentén.

"Tegnap lelőttünk egy drónt. Ha egy repülő lett volna, ugyanezt tettük volna. Ismert az erre vonatkozó katonai szabályzatunk. Aki megsérti határainkat, azoknak megadjuk a szükséges választ" - mondta Davutoglu a kisebbségben kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) rendezvényén.

A török hatóságok továbbra sem azonosították a drónt, amelyet a légierő harci repülői pénteken lőttek le a szíriai határ közelében.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy Szíriában állomásozó harci repülői közül mindegyik visszatért támaszpontjára, és hogy az orosz drónok is rendben működnek.

A Reuters brit hírügynökségnek egy amerikai tisztségviselő Washingtonban azonban azt mondta, hogy az Egyesült Államok gyanúja szerint a drón orosz gép volt. A nyilatkozó neve elhallgatását kérte, és - mint mondta - információja csak "előzetes", részletekkel pedig nem szolgált.

Oroszország nemrégiben kétszer is megsértette Szíriában bombázó harci repülőivel Törökország légterét, ami éles bírálatokat váltott ki mind Ankara, mind pedig a NATO részéről, amelynek Törökország is tagja. Emellett két további, azonosítatlan vadászgép is berepült Törökország területére az utóbbi hetekben Szíriából, ezek találgatások szerint a szír légierő gépei lehettek.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, közvetlen kapcsolatba lépett a török fegyveres erőkkel az incidensek elkerülése végett.