eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Izraeliek késsel támadó palesztinokat lőttek le

Lelőttek izraeli katonák, illetve rendőrök és egy civil szombat reggel egy-egy késsel támadó palesztint Jeruzsálemben és Ciszjordániában - közölték hivatalosan.

Egy 16 éves palesztin kést rántott, amikor rendőrök közeledtek felé és igazoltatni akarták Jeruzsálemben. Azonnal lelőtték - jelentette be egy rendőrségi szóvivő a Reuters hírügynökség szerint.

Az AFP a rendőrségnek egy olyan közleményéről számolt be, amely szerint egy palesztin a kelet-jeruzsálemi Armon Haneciv kerületben meg akart késelni egy izraeli katonát egy ellenőrzőpontnál, de azonnal rálőttek, és meghalt.

Valamivel korábban történt, hogy a ciszjordániai Hebronban egy izraeli járókelő lőfegyverével megsebesített egy palesztint, aki késsel támadt rá. A palesztin később belehalt sebesülésébe - közölte a hadsereg. Az izraeli járókelő egy zsidó telepes, aki Hebronban él egy izraeli hadsereg által védett, 500 lakosú kolónián. A palesztin biztonsági szolgálatok megerősítették ennek az incidensnek a megtörténtét, és közölték, hogy a támadó egy 18 éves palesztin fiú volt.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel, amelyet egyre többen "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek) tekintenek.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta és tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

Az erőszakhullámban eddig 39 palesztin vesztette életét, köztük a késes támadók, de gyerekek és tüntetők is, amikor az izraeli biztonsági erők lőfegyvert használtak kővel dobálózó palesztinok ellen. Ezenkívül hét izraeli halt meg az utcákon, illetve autóbuszokon palesztinok támadásában.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×