Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izraeliek késsel támadó palesztinokat lőttek le

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lelőttek izraeli katonák, illetve rendőrök és egy civil szombat reggel egy-egy késsel támadó palesztint Jeruzsálemben és Ciszjordániában - közölték hivatalosan.

Egy 16 éves palesztin kést rántott, amikor rendőrök közeledtek felé és igazoltatni akarták Jeruzsálemben. Azonnal lelőtték - jelentette be egy rendőrségi szóvivő a Reuters hírügynökség szerint.

Az AFP a rendőrségnek egy olyan közleményéről számolt be, amely szerint egy palesztin a kelet-jeruzsálemi Armon Haneciv kerületben meg akart késelni egy izraeli katonát egy ellenőrzőpontnál, de azonnal rálőttek, és meghalt.

Valamivel korábban történt, hogy a ciszjordániai Hebronban egy izraeli járókelő lőfegyverével megsebesített egy palesztint, aki késsel támadt rá. A palesztin később belehalt sebesülésébe - közölte a hadsereg. Az izraeli járókelő egy zsidó telepes, aki Hebronban él egy izraeli hadsereg által védett, 500 lakosú kolónián. A palesztin biztonsági szolgálatok megerősítették ennek az incidensnek a megtörténtét, és közölték, hogy a támadó egy 18 éves palesztin fiú volt.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel, amelyet egyre többen "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek) tekintenek.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta és tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

Az erőszakhullámban eddig 39 palesztin vesztette életét, köztük a késes támadók, de gyerekek és tüntetők is, amikor az izraeli biztonsági erők lőfegyvert használtak kővel dobálózó palesztinok ellen. Ezenkívül hét izraeli halt meg az utcákon, illetve autóbuszokon palesztinok támadásában.