eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orosz vezérkar: naponta száz szélsőséges lépi át a szír-török határt

Naponta közel száz, menekültnek álcázott szélsőséges fegyveres lépi át a szír-török határt - közölte Andrej Kartapolov tábornok, az orosz fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke pénteken Moszkvában.

A rádiólehallgatásokon is alapuló felderítési információik szerint a szíriai Aleppó tartomány Dzserablúsz körzetében az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei, míg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front tagjai a törökországi Hatay tartományban lévő Reyhanli körzetbe lépik át a határt tömegesen, minden éjszaka átlagosan százan - mondta Kartapolov. A tábornok hozzátette, megerősített információik vannak arról, hogy a fegyveresek a menekülteknek fenntartott határátkelőkön lépnek be Törökországba.

Az orosz védelmi minisztérium összeállított egy térképet az IÁ és az an-Nuszra fegyvereseinek pozícióiról, amit át fognak nyújtani a külföldi katonai attaséknak. A térkép a két szervezet, illetve a kormányerők által ellenőrzött területeket jelöli - mondta a tábornok a sajtótájékoztatón.

Kartapolov felhívta az attasék figyelmét, hogy az orosz légierő kizárólag a nemzetközileg terrorszervezetként nyilvántartott csoportosulásokra mér csapásokat, Szíria dél területeit, ahol az oroszok tudomása szerint a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) tevékenykedik, nem támadja. Emlékeztetett arra, hogy külföldi sajtóforrások arról számoltak be, az orosz gépek nem csak a terrorista csoportokat bombázza. A tábornok hangsúlyozta, az orosz légierő a felderítés több forrásából és a Bagdadban felállított információs központtól kapott információk alapján a fegyveresek infrastruktúráit támadja.

Az utóbbi egy hét alatt jelentős változások történtek az háború sújtotta országban, elsősorban az orosz légicsapások miatt - mondta Kartapolov. Az orosz harci repülők elpusztítottak 46 parancsnoki és kommunikációs pontot, 6 robbanószereket készítő üzemet, 22 tüzelő és kenőanyagokat tartalmazó raktárt, és a fegyveresek 272 táborát.

Amióta a légierő megkezdte támadásait szíriai célpontjai ellen, közel hatszázhetven bevetést hajtottak végre, ebből négyszázat csak az utóbbi egy hét alatt. Száztizenöt bevetést pedig az éjszaka során hajtottak végre. A bombázásokban eddig összesen 456 objektumot pusztítottak el - mondta.

A fegyveresek infrastruktúráját Idlíb, Aleppó és Homsz tartományban, valamint Latakia körzetében bombázták. A tábornok megjegyezte, a légicsapások következtében a fegyveresek szétszórják erőiket, megpróbálnak nehezen elérhető hegyi és erdős területeken, illetve településeken védelmet keresni.

Kartapolov közölte azt is, hogy Oroszország és az Egyesült Államokkal megegyezett egy, a szíriai légtérben való repülésbiztonságról szóló alku összes szükséges technikai kérdéséről. A dokumentumot várhatóan a közeljövőben hitelesítik a két ország között.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×